Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Γκέκας: Θα επέστρεφα στην ΑΕΛ για να κλείσω την καριέρα μου…

Ο Φάνης Γκέκας αποθεώνει τον Οτο Ρεχάγκελ, αποκαλύπτει ότι ποτέ δεν ήθελε να φύγει από τον Παναθηναϊκό και χαρακτηρίζει ως τελευταία λύση το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ελλάδα, έστω κι αν κάποια στιγμή θα ήθελε να το κάνει, αλλά μόνο για την ΑΕΛ! H συνέντευξη του Φανη Γκέκα στην Εξέδρα:

Γνωρίζεις τον γερμανικό τρόπο ζωής και την κουλτούρα του λαού; Αισθάνεσαι άνετα στο Βερολίνο;

«Για να είμαι ειλικρινής, περνάω καλά. Το Βερολίνο είναι πολύ όμορφη πόλη για να ζεις, αλλά και ειδικότερα για ανθρώπους που ασκούν το ίδιο επάγγελμα με εμένα. Είμαι μέλος μιας ιστορικής ομάδας όπως η Χέρτα, η οποία έχει την υποστήριξη χιλιάδων φιλάθλων, ενώ εντάσσεται στις παραδοσιακές δυνάμεις του γερμανικού πρωταθλήματος».

Νιώθεις ότι έχεις προσαρμοστεί στα δεδομένα της ομάδας;

«Σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Εξάλλου το γερμανικό πρωτάθλημα δεν είναι άγνωστο για μένα. Απλώς πρέπει τόσο εγώ να αφομοιώσω κάποια στοιχεία των συμπαικτών μου, αλλά και το αντίστροφο, ούτως ώστε να αποδώσουμε περισσότερο».

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν σε εμπόδισε, ωστόσο, στη διατήρηση της επαφής σου με τα αντίπαλα δίχτυα…

«Μέχρι στιγμής έχω βάλει δύο γκολ, ενώ υπήρξε και ένα ακυρωθέν με τη Βέρντερ Βρέμης, το οποίο μας κόστισε το ματς. Είναι λογικό να διατηρείται η επαφή. Είμαι επιθετικός και όταν ένας επιθετικός νιώθει καλά κάνοντας αυτό που πραγματικά του αρέσει, εκτιμώ ότι έρχονται και τα αποτελέσματα».

Υπήρχε επιθυμία συνεργασίας με τη Χέρτα Βερολίνου ή προέκυψε στην πορεία της αγωνιστικής περιόδου;

«Προέκυψε στην αρχή της περιόδου, αλλά δεν το σκέφθηκα καθόλου, καθώς δεν έδωσα βάση στη βαθμολογική θέση της ομάδας, αφού ήθελα να έρθω για τους λόγους που εξήγησα. Συν τοις άλλοις, με κέρδισαν τόσο ο προπονητής όσο και ο μάνατζερ της ομάδας με την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου, με τα λόγια που χρησιμοποίησαν, αλλά και με το γεγονός ότι μου απέδειξαν πως υπάρχουν φιλοδοξίες. Θεωρώ επίσης ότι η ομάδα έχει τις δυνατότητες να παραμείνει στην κατηγορία. Το αποδείξαμε άλλωστε στις πρώτες αγωνιστικές του δευτέρου γύρου, όπου ήμασταν μια διαφορετική ομάδα».

Τι χρειάζεται μια ομάδα για να παραμείνει στην Bundesliga; Ο τομέας των δημοσίων σχέσεων έχει σημασία;

«Οχι, όχι… Αυτό δεν υπάρχει. Είναι άγνωστο για την οποιαδήποτε ομάδα. Από τη Νυρεμβέργη μέχρι και την Μπάγερν. Αν έχεις καλή ομάδα, θα παραμείνεις, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, θα υποβιβαστείς. Είναι καθαρά αγωνιστικό».

Πριν επιτευχθεί συμφωνία με τη Χέρτα Βερολίνου, είχε αναπτυχθεί η φημολογία ότι βρέθηκες μια ανάσα από τον Ολυμπιακό…

«Ούτε αυτό υπάρχει και θα είμαι απόλυτος. Δεν μου κατατέθηκε καμία πρόταση από ελληνική ομάδα και ειδικά από την ομάδα που αναφέρατε. Ούτε από τον Ολυμπιακό, ούτε από την ΑΕΚ, ούτε από τον Παναθηναϊκό. Ανεξάρτητα από αυτό που είπα κάποια στιγμή, ότι υπήρξε επαφή. Αλλο η επαφή, όπου κάθε επαγγελματική ομάδα συλλέγει πληροφορίες, και άλλο να γίνει πρόταση».

Υστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια στο εξωτερικό, θα σε ενδιέφερε η προοπτική της επιστροφής στο ελληνικό πρωτάθλημα;

«Θα συζητούσα μια σοβαρή πρόταση. Αλλά είναι κουραστικό να συζητάω για ένα θέμα δίχως να μου έχει γίνει πρόταση. Με τις συνθήκες που επικρατούν, η πρόταση πρέπει να με καλύπτει, κυρίως από πλευράς φιλοδοξιών της ομάδας».

Νιώθεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το όνομά σου μόνο και μόνο για να αποδειχθεί ότι κάποιες ομάδες προσπαθούν να κάνουν μεταγραφές;

«Εντάξει, το έχω συνηθίσει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Σε κάθε μεταγραφική περίοδο χρησιμοποιείται το όνομά μου, απλά δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους. Ισως πρέπει να ερωτηθούν οι δημοσιογράφοι που τα γράφουν…».

Εντάξει, αλλά και οι δημοσιογράφοι δεν ξυπνούν ένα πρωί και αποφασίζουν να γράψουν από το μυαλό τους…

«Αν υπάρχει σχετική πληροφόρηση, ειλικρινά δεν το ξέρω. Οπως εξάλλου δεν μπορώ να γνωρίζω από πού πηγάζουν τέτοιου είδους σενάρια. Ισως από την επιθυμία των οπαδών της εκάστοτε ομάδας. Η ουσία είναι ότι σοβαρή πρόταση από ελληνική ομάδα δεν μου έχει γίνει».

Αγωνίζεσαι σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, με καλές συνθήκες εργασίες, με συνέπεια στις πληρωμές… Με τα δεδομένα αυτά, τι θα μπορούσε να σε βάλει σε σκέψεις για να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

«Αν υπάρχει πρόταση από μια μετριότατη ομάδα της Γερμανίας και, από την άλλη, από μια ελληνική ομάδα που έχει υψηλές φιλοδοξίες και εμπνέει σοβαρότητα, τότε το σκέφτεσαι. Η αλήθεια είναι όμως ότι, για μένα, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι η έσχατη λύση».

Λίγο σκληρό αυτό που είπες…

«Το έχω αποδείξει άλλωστε, όταν πήγα στην Μπόχουμ».

Τότε ειπώθηκε ότι άφησες τα σαλόνια για να πας στα αλώνια…

«Αποδείχθηκε όμως ότι άλλα ήταν τα αλώνια και άλλα τα σαλόνια».

Γιατί έφυγες από τον Παναθηναϊκό;

«Είναι μια ερώτηση στην οποία δεν μπορώ να απαντήσω. Πρέπει να ρωτήσετε τον βασικό υπεύθυνο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι προσωπικά δεν ήθελα να φύγω. Ολη η ιστορία έγινε από έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, από τον οποίο μάλιστα δεν το περίμενα. Ξέρουν καλά όλοι στον Παναθηναϊκό σε ποιον αναφέρομαι».

Το καλοκαίρι του 2006 παρουσιάστηκε η προοπτική της συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ, όταν ο Παναθηναϊκός σε ενέταξε στα ανταλλάγματα για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Αρνήθηκες. Για ποιους λόγους;

«Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Τότε ο ΠΑΟΚ ήταν σε κατάσταση διάλυσης. Δεν θέλω να στενοχωρήσω τους φιλάθλους του, αλλά είμαι υποχρεωμένος να πω την αλήθεια. Οι λόγοι, όμως, σχετίζονταν και με τον Παναθηναϊκό. Δεν μου άρεσε το γεγονός ότι με ενέπλεξε σε μια ανταλλαγή, ενώ δεν έκανε συζήτηση για μεταγραφή. Ηταν πολύ κακή επιλογή να μου πουν ότι θα παραχωρηθώ δανεικός. Πραγματικά με πλήγωσαν. Οσο για τον ΠΑΟΚ, ήταν σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση τότε. Οι φίλαθλοι κράτησαν την ομάδα όρθια – χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ομάδα. Μάλιστα, με τον ΠΑΟΚ δεν έφθασα καν στο σημείο να μιλήσουμε, γιατί αρνήθηκα ευθύς εξαρχής».

Είναι αλήθεια ότι συζήτησες με την τωρινή διοίκηση του ΠΑΟΚ για ενδεχόμενη συνεργασία;

«Για την ακρίβεια, δεν υπήρξε ούτε επαφή. Τόσο ο Θοδωρής Ζαγοράκης όσο και ο Ζήσης Βρύζας είναι πολύ καλοί φίλοι μου, αλλά δεν κάναμε καμία συζήτηση επί τούτου. Σε τελική ανάλυση, προσωπικά έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου σχετικά με τις προϋποθέσεις της επιστροφής μου στην Ελλάδα».

Πώς βλέπεις τις ομάδες της Θεσσαλονίκης;

«Ποδοσφαιρικά, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που μέχρι στιγμής δείχνει ότι έχει κάνει το κάτι παραπάνω. Εκτιμώ ότι σημαντικό ρόλο έχει παίξει η παρουσία του Θοδωρή, καθώς έγιναν συγκεκριμένα πράγματα. Σπουδαία βήματα έχει κάνει και ο Αρης, απλά κάποιες επιλογές του εκτιμώ ότι ήταν λανθασμένες. Υπάρχει μια ξενομανία…».

Ξενομανία υπάρχει γενικότερα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από την άλλη, όμως, πώς μπορούν να αντιδράσουν οι ομάδες, όταν κάποιοι Ελληνες παίκτες έχουν υπερβολικές απαιτήσεις;

«Δηλαδή, ο εκάστοτε ξένος αξίζει τα χρήματα που παίρνει; Και γιατί να μη δώσουν τα ίδια χρήματα σε έναν Ελληνα παίκτη, που σε τελική ανάλυση θα δώσει και την ψυχή του για την ομάδα; Στα επόμενα χρόνια, όταν θα αλλάξουν οι κανονισμοί και θα υποχρεούται κάθε ομάδα να έχει έξι Ελληνες, είμαι πραγματικά πολύ περίεργος να δω τι θα συμβεί τότε. Πολλές φορές, μάλιστα, οι Ελληνες το αντιμετωπίζουν εγωιστικά και ζητούν πολλά χρήματα. Διότι ακούνε τους ξένους να λένε ότι παίρνουν πολλά περισσότερα και είναι λογικό να αισθάνονται άσχημα. Η Ελλάδα βασίζεται στους ξένους, γι’ αυτό χάλασε το πρωτάθλημα».

Αυτήν τη στιγμή, ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Αυτό δείχνουν τα δεδομένα. Πιστεύω ότι, επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει βαθμούς στους αγώνες απέναντι σε ομάδες που δεν βρίσκονται κοντά στην κορυφή, όλα θα κριθούν στα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Αν πάρει τα αποτελέσματα, όλα θα τελειώσουν».

Τι άλλαξε στον Παναθηναϊκό; Ο Νίκος Νιόπλιας ήταν ο άνθρωπος που προσέδωσε αγωνιστική σοβαρότητα;

«Ασφαλώς έχει ένα μερίδιο ο Νιόπλιας – άλλωστε ο Παναθηναϊκός έγινε πιο σοβαρός από την ημέρα που άλλαξε προπονητή. Θεωρώ όμως ότι γενικότερα η όλη κατάσταση είναι φέτος πιο σοβαρή. Οι τωρινοί παίκτες δείχνουν πιο έτοιμοι να κάνουν αυτό που πρέπει».

Παρακολούθησες την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και φαντάζομαι ότι είδες τον αγώνα του Αρη με τον Πανθρακικό στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Υπήρχε περίπτωση να διεξαχθεί αγώνας υπό αυτές τις συνθήκες στη Γερμανία; Το γήπεδο ήταν λίμνη…

«Είναι σύνθετο ζήτημα. Από τη μία, κάποτε πρέπει οι ομάδες να αναλάβουν να τοποθετήσουν καλύτερους χλοοτάπητες. Στη Γερμανία είναι αλήθεια ότι ο αγωνιστικός χώρος δεν θα έφθανε ποτέ σε τέτοιο σημείο. Ακόμη και αν συνέβαινε, όμως, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να ξεκινήσει το παιχνίδι».

Είπες ότι οι ομάδες στηρίζονται κυρίως σε ξένους παίκτες. Αυτό είναι επιπλέον κίνητρο για τους διεθνείς;

«Δεν θεωρώ ότι οι Ελληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό παίζουν για να αποδείξουν κάτι. Ισως όμως ισχύει το αντίθετο για τα παιδιά που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Προσπαθούν να δείξουν κάποια πράγματα, έχουν διαγράψει μια πορεία και ενδεχομένως επιδιώκουν να αποδείξουν ότι αξίζουν καλύτερη μεταχείριση. Ισως και να αναζητούν έναν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα».

Πάντως, προτού η εθνική ομάδα εξασφαλίσει την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πολλοί σας θεωρούσαν «τελειωμένους»…

«Εκτιμώ ότι για πάρα πολλούς θα ήταν πολύ μεγάλη χαρά να μην προκρινόμασταν στο Μουντιάλ. Το λέω και λυπάμαι πραγματικά. Και το ήθελαν, επειδή προσδοκούσαν να δικαιωθούν για την αποδοκιμασία τους προς τους παίκτες, τον προπονητή, αλλά και κάθε στέλεχος της ομάδας».

Αυτό το κλίμα επηρέασε την ομάδα;

«Αυτή την κατάσταση την έχουμε ξαναζήσει και πλέον δεν μας ενδιαφέρει τι λέει ο καθένας. Εμείς ξέρουμε ότι στα αποδυτήρια είμαστε μια πραγματική οικογένεια, πως το ίδιο συμβαίνει και στον αγωνιστικό χώρο. Γι’ αυτό, εξάλλου, η εθνική ομάδα έχει αυτή την πορεία τα τελευταία χρόνια. Δεν παίζουμε για να διαψεύσουμε τον οποιονδήποτε. Απλά κάποιοι διαψεύστηκαν από μόνοι τους και καλό θα είναι να ζητήσουν και καμιά συγγνώμη από κάποιους ανθρώπους».

Οπως, για παράδειγμα, από τον Οτο Ρεχάγκελ;

«Ασφαλώς, πρώτα απ’ όλους».

Αλήθεια, πού θα βρισκόταν η εθνική ομάδα δίχως τον Οτο Ρεχάγκελ;

«Εκεί που ήταν: στα αζήτητα. Και, αν φύγει, μπορεί να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν, πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ελλάδας. Κανονικά, θα πρέπει να κάνουμε ένα άγαλμα προς τιμήν του».

Κατατέθηκαν οι εκτιμήσεις ότι ο Φερνάντο Σάντος θα ήταν ένα από τα κατάλληλα πρόσωπα για τον πάγκο της Εθνικής…

«Για μένα, πάντως, θα είναι μεγάλο λάθος, διότι θα χαλάσει το προφίλ του ως προπονητής. Ξέρεις, η θέση του διαδόχου του Ρεχάγκελ θα είναι μια πολύ βαριά κληρονομιά και αναπόφευκτα θα γίνονται συγκρίσεις. Και αυτό συνεχώς θα καταγράφεται στα μείον του επόμενου προπονητή. Ο επόμενος προπονητής της Εθνικής θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο όνομα. Προσωπικά εκτιμώ τον κ. Σάντος, αλλά επειδή ο άνθρωπος γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, το πώς σκέφτεται και λειτουργεί ο κόσμος, θα αναγκαστεί να δώσει μεγαλύτερη βάση –απ’ ό,τι πρέπει– σε συγκεκριμένα πράγματα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα είναι λάθος από την πλευρά του κ. Σάντος να αναλάβει αυτή τη θέση».

Μου δίνεις την εντύπωση ότι οι διεθνείς παίκτες παίζετε περισσότερο για τον κ. Ρεχάγκελ, παρά για τους εαυτούς σας…

«Είπα νωρίτερα ότι ο επόμενος προπονητής θα πρέπει να είναι ξένος και με σπουδαία καριέρα, διότι θα πρέπει να επιβάλει αυτά που επέβαλε ο Ρεχάγκελ στα αποδυτήρια. Είναι αλήθεια ότι μας ενέπνευσε και, ‘ναι’, τις πιο πολλές φορές παίζαμε για πάρτη του. Οχι μόνο για να τον δικαιώσουμε για τις επιλογές του, αλλά και για να δικαιώσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας».

Συνεπώς, ποιος είναι ο αντικειμενικός στόχος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής το καλοκαίρι;

«Θεωρώ ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία να κάνουμε το παιχνίδι μας όπως πρέπει. Από εκεί και πέρα, ό,τι επιπλέον προκύψει, καλοδεχούμενο».

Εχω την αίσθηση ότι ο φίλαθλος κόσμος δεν σας… πολυπιστεύει.

«Αυτό φάνηκε και από τα παιχνίδια της προκριματικής φάσης. Θεωρώ ότι έχει πλέον χαθεί η αύρα του 2004. Το 2008 ενδεχομένως να περίμεναν κάτι διαφορετικό και αυτός να ήταν ο λόγος της απογοήτευσης».

Ως λαός, έχουμε και μια δόση αχαριστίας…

«Αχάριστοι είμαστε πάντα. Οταν, πάντως, θα αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα είμαστε σε καλή κατάσταση. Απλά θεωρώ ότι, επειδή η επιτυχία του 2004 ήταν μοναδική, δεν πρέπει να ξεχαστεί. Οφείλουμε επίσης να είμαστε ρεαλιστές».

Σταθήκαμε τυχεροί, πάντως, στην κλήρωση της προκριματικής φάσης του Euro 2012…

«Κατά πόσο ήμασταν ή όχι τυχεροί θα φανεί μέσα στο γήπεδο. Πάντως, είναι στο χέρι μας να εξασφαλίσουμε την πρόκριση».

Για την ΑΕΛ:

«Είναι η ομάδα που αγαπώ, αλλά αυτή στην οποία πρωτόπαιξα σε υψηλό επίπεδο φεύγοντας από τον Τοξότη. Εντάξει, από το 1988 έχει η ΑΕΛ να νικήσει τον Παναθηναϊκό. Ομως, ειδικά φέτος, έγιναν κάποια σοβαρά λάθη στην ομάδα. Λάθος επιλογές…».

Ναι, το παραδέχθηκε και ο Κώστας Πηλαδάκης…

«Οχι μόνο από τον πρόεδρο. Δεν έκανε ο πρόεδρος τις μεταγραφές. Τις ευθύνες πρέπει να τις αναλάβουν τόσο ο τεχνικός διευθυντής όσο και ο προπονητής».

Πριν από τον αγώνα Λάρισα – Παναθηναϊκός, σε στιγμιότυπα από αναμετρήσεις των δύο ομάδων σε παλαιότερες δεκαετίες, έβλεπε κανείς το Αλκαζάρ ασφυκτικά γεμάτο. Πλέον γιατί δεν πηγαίνουν οι φίλαθλοι στους αγώνες;

«Θεωρώ ότι έχει να κάνει με συγκεκριμένες επιλογές που έγιναν από κάποια πρόσωπα. Ας μην κρυβόμαστε, φέτος έγιναν εγκλήματα στη Λάρισα. Κατ’ αρχάς, δεν χρειάζονταν τόσες μεταγραφές άνευ ουσίας, ενώ έφυγαν ποδοσφαιριστές που είχαν προσφέρει πολλά στην ομάδα».

Η Λάρισα θα ήταν η μοναδική ομάδα στην οποία θα επέστρεφες δίχως τις προϋποθέσεις που εξήγησες;

«Ναι. Θα επέστρεφα για να παίξω, για να κλείσω την καριέρα μου, αλλά και να για αναλάβω μια υπεύθυνη θέση. Σίγουρα όχι αυτή του προπονητή, πάντως. Δεν έχω αυτό το μικρόβιο».


ΠΗΓΗ athleticlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου