Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

«Πρέπει να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί»


«Μετά από τη σημαντική επιτυχία που είχαμε όσον αφορά στη συγκομιδή βαθμών στα τελευταία εντός έδρας ματς, πήραμε μία βαθμολογική ανάσα που όμως δεν αρκεί. Πρέπει στη συνέχεια να δείξουμε ανάλογη προσπάθεια για να μπορέσουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους και στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια. Η εμφάνιση, βέβαια, της ομάδας στα δύο τελευταία παιχνίδια με ΑΕΚ και Εργοτέλη έχει γεμίσει με αυτοπεποίθηση τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τον κόσμο. Υπάρχει ένας άνεμος αισιοδοξίας τον οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε θετικά για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε κι άλλο και να μπορέσουμε να παρουσιαστούμε ακόμη καλύτεροι και στην εμφάνισή μας αλλά και στην αποτελεσματικότητά μας για να πάρουμε τους απαραίτητους βαθμούς στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει η ομάδα. Το ματς με τον Εργοτέλη ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο ματς με μία ομάδα, η οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρείτο ότι έκανε καταπληκτική πορεία.

Όμως, εμείς γνωρίζοντας τη δυσκολία του παιχνιδιού προσπαθήσαμε να μπούμε με πάρα πολύ πάθος και αποφασιστικότητα – πράγμα που έγινε – κυνηγήσαμε ένα πολύ γρήγορο γκολ το οποίο και πετύχαμε, δεν κλειστήκαμε πίσω αλλά προσπαθήσαμε πάρα πολύ να πετύχουμε και ένα δεύτερο γκολ. Είχαμε τις προϋποθέσεις – ειδικά στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου – για να τελειώσουμε το ματς, αλλά ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο ο αντίπαλός μας ήταν καλά οργανωμένος αμυντικά με προσανατολισμό την ισοπαλία κι εμείς προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε αλλά και να μην κινδυνεύσουμε. Πιστεύω ότι πήραμε άριστα στο θέμα «δεν κινδυνεύω», ενώ στο θέμα «αποτελεσματικότητα» είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε κι άλλες ευκαιρίες αν ήμασταν πιο προσεκτικοί στην τελική πάσα. Αλλά τέλος καλό, όλα καλά… Δείξαμε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ότι δεν πανικοβαλλόμαστε στο τέλος και ξέρουμε να κρατάμε αποτέλεσμα κι αυτό το θεωρώ ένα θετικό γεγονός. Αρνητικό θεωρώ το γεγονός ότι δεν καταφέρνουμε να σκοράρουμε περισσότερες φορές για να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια προς το τέλος του παιχνιδιού. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές γιατί και οι 14 που αγωνίστηκαν αλλά και αυτοί που είναι στον πάγκο …ζούνε το παιχνίδι, στις προπονήσεις υπάρχει μέγιστη προσπάθεια και ενθουσιασμός και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια των παικτών συν τον κόσμο που για μία ακόμη φορά ήταν συγκλονιστικός θα δικαιωθεί στο τέλος.

Όσον αφορά στο ματς της Κυριακής με την Καβάλα, θεωρώ ότι ο αντίπαλός μας είναι μία ομάδα που αποτελεί έκπληξη του πρωταθλήματος αλλά και του Κυπέλλου, όχι όμως για τους ανθρώπους που είναι εκεί. Γίνεται μία αξιέπαινη προσπάθεια και μία καταπληκτική δουλειά από τη διοίκηση και την οικογένεια Ψωμιάδη, φέρνοντας πάρα πολύ καλούς και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, διαθέτει ένα μεγάλο ρόστερ με ισάξιους παίκτες, έναν έμπειρο και καταξιωμένο προπονητή. Ουσιαστικά μιλάμε για μία επικίνδυνη ομάδα και ειδικά στην έδρα της. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια που καταβάλουμε στα τελευταία παιχνίδια, να παρουσιαστούμε εξίσου δυνατοί και να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι. Πρέπει να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί για να μπορέσουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Βλέποντας τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τον κόσμο, πιστεύω ότι έχουν γίνει σταθερά και γερά βήματα για να μπορέσει η ομάδα αυτή στο τέλος του πρωταθλήματος να κερδίσει την παραμονή – γιατί δεν της αξίζει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση – και να ασχοληθεί με άλλα θέματα, όσον αφορά τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς».

-Η σχέση σας με την Καβάλα, από τον πάγκο της οποίας ξεκινήσατε τη φετινή σεζόν, θα σας επηρεάσει συναισθηματικά;

«Καταρχήν, είμαστε επαγγελματίες. Πρέπει να σέβεσαι τους ανθρώπους που έχεις συνεργαστεί στο παρελθόν για να έχεις λαμπρό μέλλον, διαφορετικά άμα δεν σέβεσαι τους εργοδότες σου και τους συνεργάτες σου είναι αγένεια και αχαριστία. Εγώ τέτοια δείγματα δεν έχω δείξει και από όλες τις ομάδες που έχω περάσει έχω φύγει με τις καλύτερες αναμνήσεις και τους καλύτερους δεσμούς φιλίας. Αλλά αυτό που μ’ ενδιαφέρει τώρα είναι η ΑΕΛ και πώς η ομάδα μου θα παρουσιαστεί όσο το δυνατό καλύτερη – χωρίς να επηρεάζομαι συναισθηματικά – για να μπορέσει να φύγει από αυτή τη δύσκολη θέση».

-Έχετε διατελέσει προπονητής της Καβάλας στην αρχή της περιόδου και γνωρίζετε κάποια πράγματα. Ποιο είναι το δυνατό της σημείο και ποιο το αδύνατό της;

«Δεν μπορώ να σας φανερώσω τα πάντα γύρω από τη δουλειά που κάνουμε στις προπονήσεις. Σε γενικές γραμμές, όμως, μπορώ να πω ότι η ποιότητα του ρόστερ της Καβάλας, η ταχύτητα αλλά και η τεχνική κατάρτιση κάποιων παικτών της, είναι το δυνατό της σημείο και το έχει δείξει όλη τη χρονιά. Μία σταθερή ομάδα με ανοδική πορεία και διακρίσεις και στο πρωτάθλημα αλλά και στο Κύπελλο. Πιστεύω ότι θα είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι για μας, σε μία πάρα πολύ δύσκολη έδρα, αλλά παράλληλα πιστεύω και πάρα πολύ στις δυνατότητες των παικτών μου».

-Πιστεύετε ότι τα παιχνίδια Κυπέλλου της Καβάλας με τον Άρη, θα επηρεάσουν την εικόνα της στο κυριακάτικο ματς;

«Δεν πιστεύω ότι επαγγελματικές ομάδες με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές επηρεάζονται από αυτά τα παιχνίδια. Η Καβάλα έχει ισάξιους παίκτες και αυτό μπορείτε να το διαγνώσετε αν δείτε ποιοι ποδοσφαιριστές έμειναν εκτός στην αναμέτρηση με τον Άρη, παίκτες «σημαίες» της ομάδας. Άρα, μιλάμε για ισάξιους ποδοσφαιριστές και σε όποιον και να δοθεί εντολή θα μπει στον αγωνιστικό χώρο να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι παίκτες τέτοιας κλάσης επηρεάζονται από συνεχόμενα παιχνίδια. Ξέρουμε ότι θα παίξουν παθιασμένα για τη νίκη για να μπορέσουν να κυνηγήσουν την πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα. Από τη στιγμή που και μαθηματικά έχουν ελπίδες είναι βέβαιο ότι θα το «κυνηγήσουν» ως και το τέλος».

-Δεν είναι λογικό να σκέφτονται τον επαναληπτικό με τον Άρη περισσότερο από το ματς της Κυριακής;

«Ο στόχος της Καβάλας δεν είναι να παραμείνει στην κατηγορία, αλλά να διεκδικήσει θέση στην πρώτη πεντάδα. Άρα, σύμφωνα με τα όσα γνώριζα όσο ήμουν εκεί, δεν έχουν πετύχει τον στόχο τους. Χωρίς, ωστόσο, να ξέρω πως ακριβώς σκέφτονται οι άνθρωποι της Καβάλας τη δεδομένη στιγμή. Εγώ ξέρω για την δική μου ομάδα ότι είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι, ότι πρέπει να δουλέψουμε στον αγωνιστικό χώρο πολύ σοβαρά, να μπούμε δυνατά στο παιχνίδι, γιατί είναι πολύ δύσκολο. Αυτό που θέλω εγώ, λοιπόν, είναι να κάνει η ομάδα ανάλογη εμφάνιση των τελευταίων δύο παιχνιδιών και μακάρι να είναι και πολύ καλύτερη».

-Με μία ανάλογη εμφάνιση το παίρνει η ΑΕΛ το «διπλό»;

«Δεν μπορώ να μιλήσω υποθετικά. Το παιχνίδι έχει αστάθμητους παράγοντες και πάρα πολλές λεπτομέρειες που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα. Δεν μπορώ εγώ να προβλέψω την όλη εξέλιξη του κυριακάτικου παιχνιδιού, γιατί πάντα το παιχνίδι έχει αστάθμητους παράγοντες».

-Θα εμφανιστεί διαφορετική η ΑΕΛ εξαιτίας των απουσιών της;

«Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί σε ποιους παίκτες μπορούμε να υπολογίζουμε, αφού αν εξαιρέσουμε τον Ιγκλέσιας, όλοι οι άλλοι είναι μικροτραυματισμοί και θεωρώ ότι η σημερινή προπόνηση θα κρίνει πολλά. Αλλά να ξέρετε, όλοι οι ποδοσφαιριστές που έχει η ομάδα είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του παιχνιδιού και περιμένουν πως και πως. Είτε αυτοί που παίζουν για 90 λεπτά, είτε αυτοί που περιμένουν στον πάγκο. Αυτό μου δείχνουν εμένα στην προπόνηση και κάτι ανάλογο περιμένω να δω στον αγώνα. Άρα λοιπόν, έχω κάθε δικαίωμα να πιστεύω ότι είμαστε καλά».

-Στα τελευταία δύο παιχνίδια υπάρχουν «χτυπητές» διαφορές σε σχέση με άλλα ματς της ΑΕΛ και στην επίθεση αλλά και στην άμυνα. Που οφείλεται αυτό;

«Στο τέλος του πρωταθλήματος ίσως μιλήσουμε αναλυτικά τι είναι αυτό που έχει προκαλέσει αλλαγές. Νούμερο ένα φυσικά είναι οι ποδοσφαιριστές, μιας και είναι οι πρωταγωνιστές, μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο με πάρα πολύ πάθος. Όσον αφορά στην τακτική, γνωρίζετε από ποδόσφαιρο και μπορείτε να το αντιληφθείτε αν κάτι έχει αλλάξει. Εγώ δεν μπορώ να το φανερώσω, γιατί έχω μπροστά μου τέσσερα πολύ δύσκολα παιχνίδια και θέλω να έχω και κάποια μυστικά…»

-Μπορεί η ΑΕΛ να πάρει και τα τέσσερα ματς ως το τέλος του πρωταθλήματος;

«Το θέλω… Όπως το θέλουν και οι ποδοσφαιριστές, αλλά με λόγια δεν κάνουμε τίποτα…»

-Στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου όταν ερωτηθήκατε για το όριο ασφαλείας είχατε πει να «περάσει η 26η αγωνιστική και μετά». Αυτή ολοκληρώθηκε, άρα ποιο είναι για σας το βαθμολογικό όριο που θα φέρει την παραμονή;

«Η παραμονή αυτή τη στιγμή για μένα είναι οι …38 βαθμοί!!! Από τη στιγμή που υπάρχουν 12 διαθέσιμοι βαθμοί ακόμη στο πρωτάθλημα για κάθε ομάδα, μαθηματικά οι ομάδες που έχουν 25 βαθμούς ως τώρα μπορούν να φτάσουν στους 37, οπότε επειδή και οι ισοβαθμίες δεν μας ευνοούν, θέλουμε έναν βαθμό παραπάνω… Τα πράγματα είναι ρευστά. Λέγαμε πριν το ματς με την ΑΕΚ να πάρουμε τέσσερις βαθμούς στα εντός έδρας παιχνίδια και θα είμαστε καλά. Αν κατακτούσαμε, λοιπόν, μόνο αυτούς τους βαθμούς δεν θα ήμασταν καλά, εν τέλει. Αυτό φαίνεται στην πράξη. Πήραμε έξι και ακόμη είμαστε σε ανησυχία και σε αγωνία. Πιστεύω λοιπόν ότι θέλουμε ακόμη τρεις ή τέσσερις βαθμούς για να κερδίσουμε την παραμονή μας. Αλλά για να είμαι ήσυχος θέλω 38…»

-Χαρακτηρίσατε ένα από τα βασικά κομμάτια των καλών εμφανίσεων τον φίλαθλο κόσμο της ομάδας. Αυτός όμως θα λείπει την Κυριακή. Θα σας επηρεάσει αυτό;

«Είναι δεδομένο ότι ο κόσμος μας έδειξε έμπρακτα τη συμπαράσταση στην ομάδα. Αφού ο κόσμος δεν μπορεί να είναι κοντά μας θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του και να μαζέψουμε όλο τον κόσμο στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και να πανηγυρίσουμε μαζί την οριστική παραμονή της ομάδας».

-Αν σωθεί η ομάδα γρήγορα ποιες είναι οι σκέψεις σας για τα επόμενα ματς;

«Αρχικά θα βγω έξω!!! Και την άλλη ημέρα με ηρεμία θα αποφασίσω να δώσω ευκαιρίες σε κάποιους…»

-Αν σωθεί η ομάδα και εφόσον παραμείνετε στον πάγκο, έχετε κατά νου να δείτε παίκτες από το νομό ή έχετε παρακολουθήσει κάποιους;

«Ούτε καν έχω παρακολουθήσει κάποιους παίκτες. Αυτή τη στιγμή είναι τόσες οι αγωνίες και οι προβληματισμοί μου, που δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ καθόλου με αυτό το κομμάτι το οποίο και θεωρώ σημαντικό. Μετέπειτα θα έχουμε τον χρόνο να κάνουμε καλύτερη κουβέντα και πιο αναλυτική. Με …πιάνετε αδιάβαστο, αλλά δεν προλαβαίνω ούτε να διαβάσω».

-Μήπως όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα είστε και τη νέα χρονιά στην ομάδα;

«Αυτό είναι υποθετικό. Στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι να φύγει η ομάδα από αυτή τη δύσκολη θέση. Ακολουθεί αυτό που λέμε επόμενη ημέρα, αλλά θα αποφασιστεί, θα ανακοινωθεί, θα την κουβεντιάσουμε, θα υπάρχει πλάνο και δεν θα είναι αφηρημένα. Δεν μπορούμε στην παρούσα φάση να σκεφτούμε τίποτα άλλο…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου