Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Στην αφετηρία τεράστιων επιτυχιών...


Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Παπακώστα:

"Μία χρονιά που τελείωσε και που κατά την άποψη όλων δεν ήταν επιτυχημένη αλλά τώρα βρισκόμαστε στην αφετηρία τεράστιων επιτυχιών. Όσον αφορά στον σχεδιασμό της νέας χρονιάς και με βάση τα διδάγματα που πήραμε από την προηγούμενη, θα πρέπει να σχεδιαστεί μία ομάδα και ένα περιβάλλον που θα φέρνει μόνο επιτυχίες. Θα ήθελα και σήμερα να κινηθώ σε τρεις άξονες:

1.Αναφορικά με τους παίκτες που υπάρχουν ήδη στο έμψυχο δυναμικό. Γίνονται συζητήσεις με τη διοίκηση, έχουν γίνει προτάσεις σε Μετίν, Νταμπίζα και Κυριακίδη, αλλά δεν είναι μόνο στο χέρι μας, αλλά εξαρτάται και από τους ίδιους τους παίκτες αλλά και από το μπάτζετ της ομάδας. Σίγουρα όμως έχουν γίνει προτάσεις και είμαστε σε διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά κάποια άλλα συμβόλαια που λήγουν, θέλουμε να δούμε και αυτό το μήνα κάποιους παίκτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν μιας και στα τελευταία παιχνίδια είχαμε επιλέξει να στηριχτούμε σε έναν βασικό κορμό και φυσικά βρισκόμαστε συνεχώς σε διαπραγματεύσεις με τους ποδοσφαιριστές για να δούμε ποιοι τελικά θα αποχωρήσουν από την ομάδα, έχοντας εξαντλήσει φυσικά όλα τα περιθώρια. Όσον αφορά όμως αυτούς που προανέφερα (Μετίν, Νταμπίζας και Κυριακίδης) είμαστε σε διαπραγματεύσεις, ενώ και ο Κουζέν είναι μία διαφορετική περίπτωση. Εμείς τον θέλουμε, αυτός έχει εκφράσει την επιθυμία να μείνει και είμαστε μαζί του σε διαπραγματεύσεις, αλλά να μην ξεχνάμε ότι δεσμεύεται με συμβόλαιο με τη Χαλ.

2.Το δεύτερο κομμάτι στο οποίο θέλω να σταθώ είναι οι ποδοσφαιριστές που προσπαθούμε να ανακαλύψουμε. Είναι και αυτό ένα ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι, γιατί οι καλοί ποδοσφαιριστές δεν προτιμούν και την Ελλάδα ως πρώτο στόχο, περιμένουν μήπως έχουν καλύτερες προτάσεις. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι παίκτες υψηλού επιπέδου, και ψάχνουμε για 3,4 παίκτες τέτοιου επιπέδου που θα βοηθήσουν και την ομάδα αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες, για να φτιάξουμε ένα σύνολο δυνατό και ανταγωνιστικό. Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε μία ομάδα που θα παίζει και για το αποτέλεσμα, αλλά θα έχει παράλληλα και πολύ καλή απόδοση για να μπορέσουμε να ευχαριστήσουμε και τον κόσμο αλλά και τους εαυτούς μας.

3.Παράλληλα με όλα αυτά, την εβδομάδα που διανύουμε έχουμε ξεκινήσει και τη δημιουργία μίας βάσης για την καλλιέργεια νεαρών ποδοσφαιριστών μιας και είναι ένα κομμάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Θέλουμε να εντοπίσουμε τέτοιους παίκτες και μας ενδιαφέρει αν αξιοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε και τους δικούς μας ποδοσφαιριστές για να μπορέσουν να φτάσουν στο επίπεδο των ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας.

Οι προπονήσεις θα γίνουν μέχρι και τις 25 Μαϊου, και η προετοιμασία θα ξεκινήσει 1-5 Ιουλίου, χωρίς ακόμη να έχουμε εξασφαλίσει που θα γίνει το πρώτο στάδιο. Δέκα ημέρες θα μείνουμε στη Λάρισα και για το βασικό στάδιο βρισκόμαστε ακόμη σε έρευνα».

Πόσες μεταγραφές θέλετε να κάνει η ομάδα;

"Είναι μία συνάρτηση πολλών πραγμάτων, αλλά αυτό που θέλω εγώ είναι να έχω δύο παίκτες σε κάθε θέση, οι οποίοι να είναι σχεδόν ισοδύναμοι και κάποιους ποδοσφαιριστές νέους και με προοπτική για να μπορέσω να αξιοποιήσω όλο το έμψυχο δυναμικό σε μία χρονιά δύσκολη αλλά και απαιτητική. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες λοιπόν και εγώ θέλω παίκτες με νοοτροπία νικητή, που να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και να παίζουν παθιασμένα, άρα θέλει πολύ δουλειά ακόμη, όσον αφορά τον σχεδιασμό της ομάδας και στους παλιούς αλλά και στους νέους ποδοσφαιριστές".

Σε θέσεις που θα προσπαθήσετε να αποκτήσετε παίκτες;

"Αν ο Ντάνιελ Κουζάν δεν μείνει στη ομάδα είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να κινηθούμε και να βρούμε κάτι ανάλογο για να καλύψουμε τη συγκεκριμένη θέση. Είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να βρούμε τον παίκτη που θα καλύψει το αριστερό μας άκρο σε έναν σχηματισμό 4-2-3-1 για να μπορέσουμε να έχουμε μία ισορροπία με έναν παίκτη γρήγορο σε αυτή τη θέση, θα δούμε τι γίνεται με τις περιπτώσεις Νταμπίζα και Μελίσση.

Άρα λοιπόν όλα είναι ρευστά και θα υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις. Πάντως προς το παρόν μιλάμε για 3-4 παίκτες υψηλού επιπέδου που προσπαθούμε να εντοπίσουμε. Δεχόμαστε προτάσεις, εξετάζονται όλες και μας ενδιαφέρει να είναι παίκτες που θα ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του συλλόγου. Παίκτες καλοί σαν χαρακτήρες αλλά και σαν προσωπικότητες στον αγωνιστικό χώρο. Να είστε σίγουροι ότι θα γίνουν εύστοχες επιλογές και παίκτες που θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν από την πρώτη ημέρα σε ποσοστό 100%".

Αν υπάρξει κάποια πρόταση για ποδοσφαιριστή που ήδη έχει συμβόλαιο με την ομάδα;

"Βρίσκομαι πάντα σε συνεργασία με τη διοίκηση, ξέρω ότι υπάρχει κρίση και αυτό που θέλουμε να χαράξουμε από κοινού είναι να μην καταστραφεί η ομάδα πρώτα απ’ όλα. Γιατί αν μιλάμε για οικονομική καταστροφή της ομάδας, τότε δεν μιλάμε για ομάδα, άρα αυτό που θα πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι η βιωσιμότητα της ομάδας, το μπάτζετ είναι καλό για τον μεταγραφικό σχεδιασμό και το ρόστερ της επόμενης χρονιάς, θέλει προσεκτικές κινήσεις. Αν τώρα υπάρχουν οικονομικές προτάσεις που είναι συμφέρουσες για την ομάδα και αντικαταστάτες αυτών των παικτών εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποχωρήσει κάποιος παίκτης. Αλλά το ξαναλέω τα πάντα θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον της ομάδας".

Με τους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους και που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει επαφές, δεν φοβάστε μήπως υπάρξει κάποιο πρόβλημα;

"Θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις μαζί τους με κύριο γνώμονα τα συμφέροντα της ομάδας. Αν έχουν «μουλαρώσει» δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτό, μας απασχολεί οι παίκτες που θα μείνουν να την αγαπάνε, να θέλουν να μείνουν και να προσφέρουν. Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι απλά, λήγει ένα συμβόλαιο, αρχίζει η διαπραγμάτευση, αλλά αν κάποιοι παίκτες δεν μας πείσουν και κατά τη διάρκεια των φιλικών, θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τη λύση των συμβολαίων τους. Όποιος παίκτης αποχωρήσει, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τον αντικαταστάτη του".

Ως πότε θα περιμένετε για την ολοκλήρωση των μεταγραφικών σας κινήσεων;

"Ο κάθε προπονητής θέλει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσεγγίσεις ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, σαν αυτούς που θέλουμε να εντάξουμε στην ομάδα μας, για να έρθουν σε αυτό το διάστημα και είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να πάνε σε ομάδες του εξωτερικού, και η Ελλάδα θα είναι μία από τις τελευταίες τους επιλογές. Εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για να πάρουμε παίκτες ουσίας για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία ομάδα δυνατή και ανταγωνιστική. Άρα θέλουμε προσωπικότητες και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λοιπόν πότε θα έρθουν αυτοί οι παίκτες, αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα κάνουμε τις μεταγραφές για να ξεκινήσουμε απλά την προετοιμασία. Θέλουμε επιλεγμένες μεταγραφικές κινήσεις".

Οι παίκτες που θα αποκτηθούν τους έχετε επιλέξει ή προκύπτουν βάσει προτάσεων τις οποίες και αξιολογείται;

"Έχω ήδη ξεκινήσει να έχω επαφές με μάνατζερ ποδοσφαιριστών που μου στέλνουν προτάσεις και dvd από παίκτες, παίρνω πληροφορίες και ίσως κάποιος από τους συνεργάτες μου να παρακολουθήσει ορισμένους στόχους, ξεκινώντας την έρευνα και την αναζήτηση των καλύτερων".

Θα περιμένετε ως και το τέλος Αυγούστου δηλαδή για να αποκτηθούν κάποιοι παίκτες;

"Να περιμένω να έρθουν δύο καλοί παίκτες στο τέλος Αυγούστου δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά να είναι παίκτες αξίας. Εμένα με συμφέρει να έχω τους παίκτες από την αρχή, αλλά εφόσον αυτό είναι αδύνατο δεν θα πάω σε δευτερεύουσες λύσεις και θα περιμένω να πάω στις πρώτες επιλογές. Θα εξαντλήσουμε λοιπόν όλα τα περιθώρια για να πάρουμε τους παίκτες αξίας που θέλουμε για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία ομάδα που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τους πάντες την επόμενη χρονιά. Άρα ίσως να χρειαστεί να περιμένουμε και λίγο περισσότερο. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε έναν βασικό κορμό αρχικά και σιγά-σιγά να δημιουργούμε το ρόστερ της επόμενης χρονιάς".

Υπάρχουν από την πλευρά σας κάποιοι "αδιαπραγμάτευτοι" παίκτες που ήδη υπάρχουν στην ομάδα;

"Δεν κοιτάω το δικό μου "πιστεύω". Εγώ καταθέτω προτάσεις και με τον πρόεδρο σε μία βάση συνεργασίας προσπαθούμε να κινηθούμε αναλόγως. Αν μπούμε σε μία διαδικασία ανάλογη με την ερώτησή μας τότε μπαίνουμε σε άλλες παραμέτρους. Στόχος μου είναι η συνεργασία με την διοίκηση για να κάνουμε μία δουλειά που θα αποδώσει".

Συμβόλαια θα "σπάσουν";

"Και φυσικά κάποια συμβόλαια θα σπάσουν. Ανακοινώσιμη πάντως λύση συμβολαίου δεν υπάρχει και ούτε έχω εισηγηθεί ακόμη την απομάκρυνση κάποιου παίκτη".

Η ΑΕΛ έχει τον Ντέλσον δανεικό. Τι σκέφτεστε γι’ αυτόν;

"Ή θα τον δω μέσω dvd ή κάποιος από τους συνεργάτες μου θα πάει για να τον δει".

Περίπτωση Μάλαρτζ;

"Είναι μία περίπτωση που χειρίζεται η διοίκηση αποκλειστικά και δεν είναι στα πλάνα μου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου