Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Με Κουζέν η πρώτη νίκη!


Ο Γιάννης Παπακώστας εδώ και περίπου 15 ημέρες αυτό που λέει και ξαναλέει είναι ότι η αναμέτρηση με τον Ατρόμητο ήταν κομβικής σημασίας για την ομάδα του και έπρεπε να την κερδίσει. Οι «βυσσινί» λοιπόν, έστω και αν δεν έθελξαν με την απόδοσή τους, έστω και αν δεν είναι απόλυτα έτοιμοι πήραν το πρώτο τους «τρίποντο», επικρατώντας με 1-0 και έστειλαν το δικό τους μήνυμα.

Πως ξεκίνησαν

Ο Γιάννης Παπακώστας δεν επιφύλαξε καμία τελικά έκπληξη στην αρχική 11άδα, μιας και εμπιστεύτηκε τους παίκτες που τράβηξαν όλο το «κουπί» στην προετοιμασία. Βιέρα κάτω από τα δοκάρια, Βελάσκο, Νταμπίζας, Ταυλαρίδης και Βενετίδης ήταν η αμυντική τετράδα και από δεξιά προς τα αριστερά, Ιγκλέσιας και Ρομέου στα αμυντικά χαφ, Πούρι από αριστερά και Μπλάζεκ από δεξιά στην επίθεση, στην κορυφή της οποίας κινήθηκε ο Μακίνουα και πίσω από αυτόν ο Μετίν. Ο Γιώργος Δώνης από την πλευρά του επέμενε στο 4-4-2 με τον Μιχαηλίδη κάτω από τα δοκάρια, Νάστο, Μπαζίνσκι, Σαμπού και Μελισσά στην άμυνα, Νεμπεγλέρα και Σαρμιέντο στα αμυντικά χαφ, με τους Καραγκούνη και Φαβάλι στα άκρα και τους Περόνα και Καμαρά στην επίθεση.


Ναι μεν, αλλά…

Μπορεί ο Ατρόμητος να ξεκίνησε με μία ευκαιρία μιας και πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό ο Καμαρά εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του Νταμπίζα και μπήκε στην περιοχή αλλά το σουτ του Σενεγαλέζου απομάκρυνε ο Βιέρα, αλλά στη συνέχεια και κυρίως μετά το πρώτο οκτάλεπτο η ΑΕΛ έδειξε να ανεβάζει τι στροφές της, με πρωταγωνιστή τον Ρομέου, ο οποίος κέρδισε ένα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή στο 14ο λεπτό. Φάουλ που εκτέλεσε με πολύ ωραίο τρόπο ο Μετίν, αλλά ο Μελισσάς που ήταν στο τοίχος με το κεφάλι την βρήκε και την έστειλε να περάσει ελάχιστα έξω από την εστία του Μιχαηλίδη που είχε μείνει στην κυριολεξία «άγαλμα». Έξι λεπτά αργότερα οι «βυσσινί» πρόσθεσαν μία ακόμη καλή στιγμή στο ενεργητικό τους, με τον Μπλάζεκ αυτή τη φορά που πέρασε την αντίσταση πολλών αμυντικών και από το ύψος της περιοχής σούταρε δυνατά αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ. Σε αυτό το διάστημα η λαρισινή ομάδα δεν είχε καμία σχέση με την ΑΕΛ των φιλικών, μιας και εμφάνιση φρεσκάδα αλλά και αυτοματισμούς, καλή κυκλοφορία της μπάλας και κυρίως διάθεση και πάθος στον αγωνιστικό χώρο. Οφείλουμε πάντως να ομολογήσουμε ότι η λαρισινή ομάδα δεν επέδειξε για μία ακόμη φορά πίεση στους αντιπάλους της και έκανε εύκολα το λάθος που την έφερναν ορισμένες φορές σε θέσεις άμυνας. Πάντως η λαρισινή ομάδα που είχε τον έλεγχο του ρυθμού, αν και βρέθηκε εκ νέου εκτεθειμένη στο 41ο λεπτό, όταν ο Καμαρά απέφυγε τον Νταμπίζα και σούταρε για να αποκρούσει ο Βιέρα, ανέβασε ρυθμούς στα τελευταία λεπτά και είχε δύο καλές ευκαιρίες με τον Ρομέου (το σουτ του οποίου απέκρουσε ο Μιχαηλίδης) και τον Μακίνουα, που από καλή θέση σούταρε άουτ.


Χωρίς αλλαγές

Γιάννης Παπακώστας και Γιώργος Δώνης επέλεξαν να ξεκινήσουν την επανάληψη με τους 11 που είχαν ξεκινήσει την αναμέτρηση, με τους Κουζάν, Κανόμπιο και Γκέρεμι πάντως να παίρνουν άμεσα την εντολή να ξεκινήσουν την προθέρμανση. Γρήγορα πάντως ο τεχνικός της ΑΕΛ έβαλε στον αγωνιστικό χώρο τον Κουζάν βγάζοντας τον Μπλάζεκ και διαφοροποίησε και το αγωνιστικό του σύστημα, παίζοντας με δύο φορ, τον Γκαμπονέζο και τον Μακίνουα, τράβηξε δεξιά τον Πούρι και έφερε αριστερά τον Τουμέρ, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να φέρει περισσότερες φορές τη μπάλα στην αντίπαλη εστία. Ο ισχυρός πάντως «πονοκέφαλος» για τη «βυσσινί» ομάδα άκουγε στο όνομα Καμαρά, μιας και ο Σενεγαλέζος ιδιαίτερα γρήγορος με τη μπάλα στα πόδια έβρισκε πλέον τους διαδρόμους και απειλούσε την ΑΕΛ. Ο τεχνικός της λαρισινής ομάδας άρχισε σιγά, σιγά να ρίχνει όλα τα «βαριά χαρτιά» στον αγωνιστικό χώρο και στο 66ο λεπτό ήταν η σειρά του Κανόμπιο να περάσει στο αγωνιστικό σχήμα, παίρνοντας τη θέση του Μακίνουα, με τον Ουρουγουανό να κινείται από αριστερά, τον Μετίν να περνά και πάλι πίσω από τον φορ τη θέση του οποίου κατείχε ο Κουζάν. Βλέποντας πάντως η τεχνική ηγεσία της ΑΕΛ να υπάρχει πρόβλημα με τον Καμαρά, έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Ταλ για να μπορέσει να καλύψει την έλλειψη ταχύτητας του κεντρικού του αμυντικού διδύμου.

Δεν υπάρχουν «σκουπίδια»

Η διορατικότητα του Στέλιου Βενετίδη και το τσαγανό του έδωσαν τη δυνατότητα στην ΑΕΛ να ανοίξει το σκορ στο 77ο λεπτό. Ο Κανόμπιο του έβγαλε μία μπαλιά που έδειχνε χαμένη, μιας και ο Καραλής έλεγχε τη μπάλα, αλλά ο Βενετίδης έτρεξε και πήρε τη μπάλα, έβγαλε τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι εκεί που ο Ντάνιελ Κουζάν ανάμεσα στα δύο μπακ πήρε την κεφαλιά και την έστειλε στα δίχτυα, δίνοντας το έναυσμα για έξαλλους πανηγυρισμούς στους 10.000 περίπου Λαρισαίους φιλάθλους. Προ του φάσματος της μπάλας ο Γιώργος Δώνης «γέμισε» την επίθεσή του βάζοντας και τον Σαγκανόφσκι στον αγωνιστικό χώρο και αφήνοντας την άμυνά του με τρεις παίκτες, που θα έπρεπε να το εκμεταλλευτούν οι «βυσσινί». Σε τεντωμένο σχοινί λοιπόν βάδισε ως και το τέλος της η αναμέτρηση με την ΑΕΛ να καταφέρνει να παίρνει τελικά μία νίκη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και να ξεκινά με το …δεξί.


Το φιλμ της αναμέτρησης

1ο: Πρώτη φάση για τον Ατρόμητο, με τον Καμαρά να εκμεταλλεύεται ολιγωρία στην άμυνα της ΑΕΛ, να σουτάρει από πλάγια θέση, αλλά ο Βιέρα σε ετοιμότητα αποκρούει σε κόρνερ.

14ο: Ευκαιρία για την ΑΕΛ. Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μετίν, η μπάλα βρίσκει στο τείχος και φεύγει ελάχιστα άουτ.

20ο: Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΛ. Επέλαση του Μπλάζεκ από τα δεξιά, περνάει τρεις, συγκλίνει, σουτάρει με το αριστερό από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα φεύγει λίγο άουτ.

27ο: Άλλη μια πολύ καλή ευκαιρία για την ΑΕΛ. Εξαιρετικό ένα-δύο Μπλάζεκ-Μακίνουα, ο Τσέχος μπαίνει από πλάγια στην περιοχή, σουτάρει, αλλά ο Μπαζίνσκι προλαβαίνει και διώχνει βάζοντας την κόντρα.

31ο: Μακρινό σουτ του Νεμπεγλέρα, δεν ανησυχεί ο Βιέρα, που ελέγχει τη φάση.

35ο: Μακρινό σουτ του Μελισσά, μπλοκάρει ο Βιέρα.

41ο: Ο Βιέρα σε καλή θέση, κλείνει σωστά το οπτικό πεδίο στον Καμαρά και αποκρούει το κοντινό σουτ του τελευταίου από πλάγια θέση.

43ο: Μακρινό σουτ του Ρομέου, αποκρούει με δυσκολία ο Μιχαηλίδης.

44ο: Πολύ μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΛ. Γέμισμα του Νταμπίζα, κεφαλιά πάσα του Νταμπίζα, διαγώνιο σουτ του Μακίνουα στην κίνηση από πλάγια θέση, η μπάλα φεύγει άουτ.

55ο: Νέα πολύ καλή στιγμή για την ΑΕΛ. Πλαγιοκόπηση και σέντρα του Μπλάζεκ από τα δεξιά, γύρισμα στην περιοχή, ο Ρομέου κερδίζει τη μπάλα στο ημικύκλιο, προσπαθεί να μπει στην περιοχή και να πλασάρει, αλλά ο Σαρμιέντο κόβει την τελευταία στιγμή.

60ο: Ο Καμαρά φεύγει επικίνδυνα στην αντεπίθεση, αλλά το σουτ που επιχειρεί είναι άστοχο.

77ο: Γκολ! 1-0. Η ΑΕΛ ανοίγει το σκορ. Με αυτοθυσία ο Βενετίδης κερδίζει μπαλιά στο κόρνερ, σεντράρει η μπάλα βρίσκει στο οριζόντιο δοκάρι και ο επερχόμενος Κουζάν με κεφαλιά τη στέλνει στα δίχτυα.

80ο: Νέα πολύ καλή ευκαιρία. Σέντρα του Κανόμπιο, κεφαλιά του Νταμπίζας, ο Μιχαηλίδης με υπερένταση αποκρούει.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων

ΑΕΛ: Βιέρα, Νταμπίζας, Ταυλαρίδης (72’ Ταλ), Βενετίδης, Βελάσκο, Ιγκλέσιας, Ρομέου, Μετίν, Πούρι, Μπλάζεκ (57’Κουζάν), Μακίνουα (65’ Κανόμπιο).

Ατρόμητος: Μιχαηλίδης, Νάστος (86’ Σαγκανόφσκι), Μελισσάς, Μπαζίνσκι, Σαμπού, Νεμπεγλέρας, Καμαρά, Περόνε, Φαβάλι (80’ Τάτος), Σαρμιέντο, Καραγκούνης (59’ Καραλής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου