Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

«Τέρμα οι δικαιολογίες...»

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Παπακώστα

-Για το ματς με τον Ηρακλή:

«Στο ματς με τον Ηρακλή αδικήσαμε πρωτίστως τους εαυτούς μας. Είμαστε βασικοί υπεύθυνοι για το γεγονός ότι δεν πήραμε αυτό που αξίζαμε. Ξεκινώντας, μέχρι να δεχτούμε το γκολ, προσπαθούσαμε να επιβληθούμε του αντιπάλου, μη κινδυνεύοντας, κρατώντας τον Ηρακλή μακριά από την εστία μας και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για γκολ. Μπήκαμε καθαρά με νοοτροπία να πάρουμε το ματς. Δεν κινδυνεύουμε έχουμε καλό ρυθμό και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη νίκη. Δυστυχώς, όμως, με μια φάση κόντρα στο ρυθμό του αγώνα, βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Η αντίδρασή μας μέχρι το τέλος του ημιχρόνου δεν ήταν καλή. Εκνευριστήκαμε και ήταν λάθος. Στο δεύτερο ημίχρονο προσπαθήσαμε να επανέλθουμε, μετά το 60’ μπήκαμε δυνατά στο παιχνίδι, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για γκολ, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να πάρουμε ούτε βαθμό.

Από το συγκεκριμένο παιχνίδι υπάρχουν και αρνητικά και θετικά συμπεράσματα: Στα θετικά είναι ότι η ομάδα είχε καλή ανάπτυξη, προσπαθούσε με όλους τους τρόπους να μπει στην περιοχή και φυσικά το γεγονός ότι δεν κινδύνευσε. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βιέρα ακούμπησε μόλις δύο φορές τη μπάλα.

Στα αρνητικά. Δεν ήταν τόσο το κομμάτι της δημιουργίας ευκαιριών – αφού στο συγκεκριμένο ματς κάναμε πολλές τελικές προσπάθειες – όσο το γεγονός ότι δεν βρήκαμε στόχο. Συν το γεγονός ότι η μη σωστή απόφαση σε κάποιες φάσεις, μας στέρησε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ακόμη και διπλάσιες προϋποθέσεις για γκολ. Παρά το γεγονός ότι και αυτές που είχαμε δεν ήταν λίγες. Σίγουρα, όμως, σε σχέση με το ματς της Καβάλας κάναμε περισσότερες καθαρές ευκαιρίες για γκολ. Έγιναν οι εκτελέσεις, αλλά δεν ήταν όλες καλές. Όμως, επιμένω ότι η ομάδα έχει την ποιότητα να δημιουργεί περισσότερες επιθετικές ενέργειες.


Το γεγονός ότι σε εκτός έδρας ματς δημιουργούμε τόσες πολλές ευκαιρίες και δεν παίρνουμε καν τον βαθμό της ισοπαλίας δεν μας απογοητεύει – ούτε τον κόσμο, πιστεύω – αλλά μας εκνευρίζει. Γιατί όταν μπαίνεις στο γήπεδο πρέπει να παίρνεις αυτό που σου αξίζει.


Σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, κόντρα στον Ηρακλή η ομάδα δημιούργησε πολλές ευκαιρίες και βρεθήκαμε καλύτερα μεταξύ μας όσον αφορά στην επιθετική ανάπτυξη. Απομένει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί».


-Για το ματς με την Κέρκυρα:

«Είναι ένα παιχνίδι κομβικής σημασίας για εμάς. Τέρμα οι δικαιολογίες ότι κάποιοι παίκτες είναι απροετοίμαστοι ή βρίσκονται πιο πίσω σε φυσική κατάσταση από τους υπόλοιπους. Τώρα γνωρίζονται μεταξύ τους, έκαναν τόσες προπονήσεις μαζί και έπαιξαν τόσα παιχνίδια. Πρέπει να μπούμε με αποφασιστικότητα και είτε να πετύχουμε το γρήγορο γκολ, είτε – αν δεν έρθει – να δείξουμε υπομονή και σωστή προσπάθεια (γιατί έχουμε την ηρεμία στις πάσες μας) προκειμένου να βρούμε ανοιχτό χώρο και να περάσουμε μια πάσα για γκολ, να πάρουμε κεφάλι στο σκορ και να βοηθήσουμε να ανοίξει το παιχνίδι στη συνέχεια. Αυτή τη στιγμή – και όπως προκύπτει από τις συζητήσεις με τους ποδοσφαιριστές – είμαστε εκνευρισμένοι με τους εαυτούς μας και περισσότερο παθιασμένοι θα μπούμε στο ματς με την Κέρκυρα, για να αποδείξουμε ότι η μέχρι τώρα βαθμολογική συγκομιδή δεν συμβαδίζει με τη γενικότερη εικόνα μας.

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν. Ο Νταμπίζας μπαίνει κανονικά σήμερα, ο Μακίνουα θα δοκιμάσει στην απογευματινή προπόνηση, ενώ σίγουρα απών θα είναι ο τιμωρημένος, λόγω αποβολής, Ταυλαρίδης».

-Θεωρείτε ότι η επιθετική ανάπτυξη της ομάδας έχει περιθώρια να γίνει πιο γρήγορη;

«Όταν δημιουργείς 13-14 ευκαιρίες , δείχνεις ότι πατάς καλά. Σίγουρα, πρέπει να γίνει πιο γρήγορη όσον αφορά στη σκέψη και την καλύτερη θέση των επιτιθέμενων ποδοσφαιριστών. Αυτός είναι ένας τομέας τον οποίο δουλέψαμε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ώστε να μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα τις ενέργειές μας στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Έχουν την ικανότητα αυτοί οι ποδοσφαιριστές να το κάνουν αυτό».

-Συμπληρωματικά, έχει δυνατότητα η ομάδα να γίνει πιο γρήγορη στις αντεπιθέσεις;

«Η υφή των δύο προηγούμενων αγώνων ήταν ότι εμείς είχαμε την υπεροχή, άρα είχαμε και την κατοχή της μπάλας, συνεπώς οι αντεπιθέσεις ήταν αναλογικά λιγότερες. Όμως, σε κάποιες φάσεις που κλέψαμε τη μπάλα και έπρεπε να βγούμε στην κόντρα με ταχύτητα, δεν δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις με παίκτη παραπάνω σε συγκεκριμένες περιοχές, για να μπορέσουμε να το εκμεταλλευτούμε. Είναι ένα θέμα που έχει επισημανθεί και το οποίο προσπαθούμε να βελτιώσουμε. Όταν βρίσκουμε ανοιχτούς χώρους να μπορούμε να τους εκμεταλλευόμαστε δημιουργώντας αριθμητικό πλεονέκτημα στο σημείο που κερδήθηκε η μπάλα».

-Στατιστικά η ομάδα παρουσιάζει δύο πρόσωπα: Έχει θαυμάσια αμυντική λειτουργία με μόλις ένα γκολ παθητικό σε τρεις αγώνες, στην κατηγορία των τελικών προσπαθειών η ΑΕΛ είναι μέσα στις 5 πρώτες ομάδες της Super League κι από την άλλη διαθέτει τη λιγότερο παραγωγική επίθεση με μόλις ένα γκολ. Η πιθανότητα κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές που επιτίθενται να μην έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, σας βάζει σε σκέψη για αντικατάσταση ορισμένων στο αρχικό σχήμα;

«Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές. Μην ξεχνάτε ότι στο τελευταίο ματς τελειώσαμε φάσεις, έγιναν, δηλαδή, οι εκτελέσεις, ολοκληρώθηκαν οι τελικές ενέργειες. Το ότι δεν βρήκαμε στόχο είναι κάτι άλλο. Όπως επίσης και το γεγονός ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται μεταξύ τους και αλλάζουν πάσες, είναι πάρα πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα είναι κάτι που λίγες ομάδες διαθέτουν αυτή τη στιγμή. Αυτό που μας λείπει είναι το γκολ. Αν γινόταν γκολ μια από τις φάσεις που δημιουργήσαμε στο ξεκίνημα, τώρα θα μιλούσαμε σε εντελώς διαφορετική βάση. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Αυτό που πρέπει να βελτιώσουμε σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι όχι μόνο την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ποσότητα των φάσεων που δημιουργούμε, ώστε να αυξάνουμε τις πιθανότητές μας για γκολ. Δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης με τον τρόπο που τίθεται, γιατί όλοι οι ποδοσφαιριστές θα πάρουν χρόνο συμμετοχής και θα βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι».

-Διαπιστώνετε σύγχυση ρόλων Μετίν-Κανόμπιο;

«Όταν η ομάδα παράγει φάσεις και έχει καλή κυκλοφορία μπάλας και όταν από τη συγκεκριμένη πλευρά υπάρχει ποδοσφαιριστής τον οποίο μπορείς να εκμεταλλευτείς – και εννοώ τον Βενετίδη – τότε δεν τίθεται ζήτημα σύγχυσης ρόλων. Αν, όμως, η ομάδα κολλούσε και δεν μπορούσε να αλλάξει δεύτερη πάσα, και δεν μπορούσε να βγει από τις άκρες ή να βγάλεις κάθετες, τότε ναι, θα μιλούσαμε για πρόβλημα. Έχουμε περιθώρια βελτίωσης στο κομμάτι δημιουργίας αριθμητικής υπεροχής στο σημείο που βρίσκεται η μπάλα, αλλά ο προβληματισμός μας δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των ποδοσφαιριστών. Πάντως μιλάμε για δύο ποδοσφαιριστές που μπορούν αμφότεροι να αγωνιστούν εξίσου καλά και στις δύο θέσεις. Μην ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή η ομάδα θα δοκιμάσει να παίξει και το 4-4-2 και θα κληθούν να αγωνιστούν αυτοί οι ποδοσφαιριστές στις συγκεκριμένες θέσεις. Αφού μπορούν, λοιπόν, να βρίσκονται στα 2/3 του γηπέδου, αυτό που απομένει είναι η γρηγορότερη σκέψη στην τελική πάσα, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε περισσότερες ευκαιρίες».

-Είχατε πει πριν το παιχνίδι με την Καβάλα, ότι θέλετε να δουλέψετε στο 4-4-2 αλλά δεν τα καταφέρατε μιας και εκείνο το διάστημα έλειπε και ο Κουζάν αλλά και ο Γκέρεμι. Πλέον η ομάδα είναι έτοιμη να παίξει το συγκεκριμένο σύστημα;

«Όχι στο βαθμό που θέλω εγώ… Σε κάποια κομμάτια ναι, αλλά θέλει ακόμη δουλειά και παίκτες που να είναι μαζί για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Μην ξεχνάτε ότι και ο Μακίνουα βγάζει κάποια προβλήματα τραυματισμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

-Αν εξαιρέσουμε το ματς της πρεμιέρας που η ομάδα είχε ηρεμία, στα υπόλοιπα δύο οι παίκτες έδειξαν για ένα διάστημα εκνευρισμένοι και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει για να διορθωθεί αυτό, από τη στιγμή που και η Κέρκυρα θα παίξει αμυντικά, όπως έκανε και η Καβάλα;

«Ήταν ένα θέμα συζήτησης μέσα στα αποδυτήρια, ο βαθμός εκνευρισμού των παικτών. Πήρα τη διαβεβαίωση ότι δεν υπήρχε εκνευρισμός, πέρα του ότι οι αμυντικοί μας θεωρούσαν ότι σκόπιμα έπεφτε ο Γιάκομπ κάτω για να κάνει καθυστέρηση έχοντας ως πλεονέκτημα το υπέρ του σκορ. Αλλά δεν είχαν εκνευρισμό. Αν και δεν το κρύβω ότι κι εγώ είχα την ίδια εντύπωση. Όμως, τελικά δεν υπήρχε τέτοιο θέμα… Η ομάδα είχε ρυθμό, προσπαθούσε ξανά και ξανά, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο όταν μένεις πίσω στο σκορ και να προσέχεις να μην δεχτείς το δεύτερο γκολ και να προσπαθείς να ανοίξεις – και μάλιστα εκτός έδρας – τον αντίπαλό σου. Αν ξαναδείτε το ματς, θα παρατηρήσετε ότι κάναμε πολλές επιθέσεις και θα μπορούσαμε να κάνουμε διπλάσιες ευκαιρίες».

-Μετά το παιχνίδι με την Καβάλα αποφύγατε να σχολιάσετε τη διαιτησία. Όταν, όμως, αυτό συμβαίνει για δεύτερη φορά και εν δυνάμει μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, μπορεί να συμβεί και τρίτη, επηρεάζει τη ψυχολογία των παικτών;

«Ο ποδοσφαιριστής ετοιμάζεται από το καλοκαίρι και μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας για να πάρει αυτό που δικαιούται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Βέβαια το ποδόσφαιρο κάποιες φορές σου δίνει κάτι παραπάνω ή σου αφαιρεί, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο και γι’ αυτό και είναι ωραίο άθλημα. Εμάς μας έχει στερήσει κάποιες ευκαιρίες αλλά, είπαμε, υπάρχουν πολλά πράγματα μέσα στο παιχνίδι. Να σου στερούν όμως, άλλοι λόγοι εξωαγωνιστικοί, αυτό εκνευρίζει τον οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή που προσπαθεί εκείνη την ώρα και έχει 200 σφυγμούς μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Βέβαια και οι διαιτητές είναι άνθρωποι και θα κάνουν και λάθη. Λάθος με λάθος όμως έχει διαφορά… Εγώ τοποθετήθηκα μετά το παιχνίδι για να προστατέψω την προσπάθεια των παικτών μου. Αλλά το συγκεκριμένο λάθος (η ανατροπή Μπλάζεκ), βλέποντας πλέον και τη φωτογραφία, μπορώ να αντιληφθώ ότι ίσως ο διαιτητής δεν το είδε. Αλλά ο επόπτης που είναι δίπλα; Ο τέταρτος διαιτητής που είναι δίπλα; Είναι μία καθοριστική φάση για μας που αναζητούσαμε το γκολ για να πάρουμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε από το ματς. Είναι μία δεύτερη αδικία. Διαφορετική η συγκομιδή των βαθμών, διαφορετική η ψυχολογία και όλα θα ήταν διαφορετικά».

-Είναι πιεστικό το ματς με την Κέρκυρα;

«Εμείς πιεζόμαστε από την πρώτη αγωνιστική για το αποτέλεσμα. Εκπροσωπούμε μία μεγάλη ομάδα και η πίεση είναι η ίδια συνέχεια, μιας και παίζουμε μόνο για τη νίκη. Μόνοι μας πιέζουμε τους εαυτούς μας. Και οι ποδοσφαιριστές έχουν εκνευριστεί με την ομάδα μας πρώτα απ’ όλα γιατί δεν είμαστε πιο αποτελεσματικοί και δευτερευόντως με την αδικία. Έχουμε αδικήσει τους ευατούς μας, αλλά και έχουμε αδικηθεί… Άρα πρέπει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι στην επιθετική μας προσπάθεια και πιο γρήγοροι στην επιθετική μας ανάπτυξη, να συνεχίσουμε τα καλά μας σημεία και να διατηρήσουμε την ηρεμία μας. Πιστεύω, μάλιστα, ότι κόντρα στην Κέρκυρα θα δείξουμε και περισσότερο πάθος για να πάρουμε το ματς και περισσότερα καλά στοιχεία στο παιχνίδι».

-Φοβάστε κάτι από την Κέρκυρα;

«Η Κέρκυρα έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο, είναι πολύ καλά συγκεντρωμένη στο μισό γήπεδο και αναζητά τις αντεπιθέσεις. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Το θέμα, όμως, είναι να βρούμε εμείς τον ρυθμό μας, να μην εκνευριστούμε και να ψάξουμε το γρήγορο γκολ. Αν δεν έρθει να έχουμε την ηρεμία και υπομονή για να πάρουμε τη νίκη».

-Σας φοβίζει ο εκνευρισμός των παικτών;

«Όλους τους προπονητές τους φοβίζει. Εμείς λοιπόν αυτό το διάστημα εκνευρισμού μας προσπαθούμε να το μηδενίσουμε. Και κόντρα στον Ηρακλή προσπαθήσαμε ως το τέλος για να σκοράρουμε, όπως κάναμε και με την Καβάλα. Δεν ευτυχήσαμε, έχουμε και λίγο ατυχία».

-Ο Κουζάν θεώρησε εαυτό υπεύθυνο για την ήττα. Οι επόμενες ημέρες τον έχουν φέρει στην κατάλληλη ψυχολογία;

«Και το επίπεδο των συμπαικτών του και του τεχνικού τιμ και της διοίκησης είναι τέτοιο για να βοηθήσει και να στηρίξει τον ποδοσφαιριστή ώστε να αποβάλλει τις όποιες αρνητικές σκέψεις και να συνεχίσει την προσπάθειά του».

-Δύο παίκτες, που θεωρούνται «βαρόμετρο» στην ανάπτυξη της ομάδας, όπως οι Ρομέου και Μπλάζεκ να παρουσιάζουν τρομερές μεταπτώσεις στην απόδοσή τους…

«Είναι ένα ζητούμενο και για μας. Προσπαθούμε, όμως, μέσα από τις προπονήσεις να σταθεροποιήσουμε την απόδοσή μας όχι μόνο ομαδικά, αλλά και ατομικά. Ο Μπλάζεκ κόντρα στον Ηρακλή ήταν πάρα πολύ καλός στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ρομέου είναι ένας παίκτης που τον πιστεύουμε πάρα πολύ και περιμένουμε πολλά περισσότερα και από τους δύο γιατί γνωρίζουμε τις δυνατότητές τους. Τους στηρίζουμε και τους πιστεύουμε και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να σταθεροποιήσουν την απόδοσή τους για να έχουμε οφέλη και ως ομάδα».

-Θεωρείτε ότι – εκ του αποτελέσματος - κάνατε λάθος που δεν αντικαταστήσατε νωρίτερα τον Ταυλαρίδη κόντρα στον Ηρακλή;

«Μιλήσαμε με τον ποδοσφαιριστή στην ανάπαυλα και ήταν απόλυτα ήρεμος. Δεν είχε κανένα πρόβλημα και μην ξεχνάμε ότι είναι ένας παίκτης με πολλές παραστάσεις και εμπειρία. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα όσον αφορά στη συμπεριφορά του στο δεύτερο ημίχρονο και την ίδια ώρα δεν μπορούσαμε να θυσιάσουμε κανέναν παίκτη για την άμυνα, διότι αυτό που μας απασχολούσε ήταν να βάλουμε το γκολ. Η φάση της αποβολής του είναι αμέσως μετά τη μη υπόδειξη πέναλτι στην ανατροπή του Μπλάζεκ. Και δεν είναι καν φάουλ…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου