Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πολύ απλά, διασυρμός....

Η ΑΕΛ θεωρητικά  τουλάχιστον αναζητούσε κόντρα στην ΑΕΚ μία καλή εμφάνιση και μία  νίκη-πρόκριση για να μπορέσει να «ανασάνει» και να δει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον της στην κατηγορία. Θεωρητικά πάντα οι παίκτες του Γιέρν Άντερσεν θα έπρεπε να καταθέσουν κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους στον αγωνιστικό χώρο για να πείσουν ότι έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν την διαμορφωθείσα κατάσταση.
Αντ’ αυτού όμως τι είδαμε και πάλι; Παίκτες χωρίς διάθεση, παίκτες που δεν μπορούσαν να πάρουν τα πόδια τους και που έγιναν εύκολη λεία στις ορέξεις των αντιπάλων τους και δέχθηκαν μία ακόμη ήττα και τι ήττα μάλιστα με το βαρύ 4-0. Κανονικά πλέον οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να τιμωρηθούν με ένα βαρύτατο πρόστιμο γιατί μάλλον εμπαίζουν τη νοημοσύνη μας αλλά και παίζουν με την ιστορία της ΑΕΛ.
Πως ξεκίνησαν
Ο Γιέρν Άντερσεν τελικά δεν αποφάσισε να κάνει  πολλές αλλαγές σε σχέση με την  ομάδα που παρέταξε κόντρα στον Ολυμπιακό την προηγούμενη Κυριακή. Εμπιστεύτηκε για μία ακόμη φορά το 4-2-3-1 με τον Γιώργο Αμπάρη κάτω από τα δοκάρια, τον Χουάν Βελάσκο στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Παναγιώτη Κατσιαρό στο αριστερό και ανάμεσά τους, τους Στάθη Ταυλαρίδη και Δημήτρη Κολοβέτσιο. Δίπλα στον Ματίας Ιγκλέσιας εμπιστεύτηκε και πάλι τον Σάντερ Πούρι, βάζοντας μπροστά τους και από δεξιά προς τα αριστερά τους Γιάν Μπλάζεκ, Φαμπιάν Κανόμπιο και Τουμέρ Μετίν και στην κορυφή της επίθεσης τοποθέτησε και πάλι τον Ντάνιελ Κουζάν.
Από την πλευρά του ο Μανόλο Χιμένεθ, παρέταξε κι αυτός την ομάδα του με ένα 4-2-3-1 με τον Σάχα κάτω από τα δοκάρια, τους Γεωργέα, Δέλλα, Μανωλά και Καράμπελα στην άμυνα, Καφέ και Μάκο στις θέσεις των αμυντικών μέσων, Σκόκο, Λυμπερόπουλο και Μπέρνς ως μεσοεπιιθετικούς και τον Μπλάνκο στην κορυφή.
Πρόβλημα στην κυκλοφορία
Με την θερμότατη  στήριξη των φιλάθλων της η  ΑΕΛ θέλησε να ξεκινήσει δυναμικά την αναμέτρηση και να φέρει το παιχνίδι στην περιοχή του Σάχα, όχι όμως αλόγιστα, μιας και οι φιλοξενούμενοι είναι γνωστό ότι διαθέτουν μία άκρως επικίνδυνη μεσοεπιθετική γραμμή. Μάλιστα, οι παίκτες του Χιμένεθ ήταν αυτοί που πρώτοι απείλησαν αφού πριν καν συμπληρωθούν τα πρώτα δύο λεπτά, ο Σκόκο από αριστερά εκτέλεσε φάουλ, ο Μανωλάς στην πλάτη του Κολοβέτσιου κέρδισε την κεφαλιά, χωρίς όμως δύναμη, δίνοντας την ευκαιρία στον Αμπάρη να μπλοκάρει εύκολα. Στη συνέχεια οι παίκτες του Άντερσεν ήταν αυτοί που θέλησαν να βάλουν τη μπάλα κάτω και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για σωστές επιθετικές προσπάθειες. Καλή κυκλοφορία η ΑΕΛ δεν είχε σε αυτά τα πρώτα λεπτά, είχε όμως διάθεση να τρέξει και να πιέσει και αν τις έβγαιναν κάποιες καλύτερες μπαλιές ίσως να είχε καταφέρει να ανοίξει και το σκορ, όπως συνέβη στο 13ο λεπτό όταν ο Κανόμπιο έκλεψε τη μπάλα από τον Καφέ, αλλά η πάσα του ήταν λίγο πιο δυνατή απ’ όσο θα έπρεπε και ο Μετίν όταν έγινε κάτοχός της είχε πάει πολύ πλάγια και ήταν αδύνατο να γίνει επικίνδυνος.
Η «βυσσινί»  ομάδα έδειχνε να θέλει περισσότερο  τη νίκη-πρόκριση σε σχέση με τον  αντίπαλό της, που έδειχνε ικανοποιημένη και με έναν επαναληπτικό στο γήπεδό της, αλλά δεν μπορούσε να βρει τους χώρους να κινηθεί γύρω από την αντίπαλη περιοχή. Ακίνδυνη λοιπόν για μία ακόμη φορά έδειχνε η λαρισινή ομάδα και χρειάστηκαν 23 ολόκληρα λεπτά για να δημιουργήσει μία «καθαρή» ευκαιρία. Ο Τουμέρ λοιπόν από αριστερά έκανε τη σέντρα στο ημικύκλιο της περιοχής, εκεί που ο Κουζάν γύρισε τη μπάλα στον Μπλάζεκ. Ο Τσέχος απέφυγε τον Καράμπελα, αλλά το σουτ που δοκίομασε έξω από την περιοχή του Σάχα δεν ανησύχησε καθόλου τον πορτιέρο της ΑΕΚ που μπλόκαρε σταθερά.
Άνευρο και  χωρίς ρυθμό
Η εικόνα της  αναμέτρησης έμοιαζε δύσκολο  να αλλάξει, από τη στιγμή που η  ΑΕΛ παρουσίαζε πρόβλημα στην ανάπτυξή της, που γινόταν χωρίς συμμετοχή  πολλών παικτών, και κυρίως χωρίς  τη συμμετοχή των πλάγιων μπακ, που έμεναν καθηλωμένα στην άμυνά τους, δείχνοντας περισσότερο σεβασμό στους αντιπάλους τους και η ΑΕΚ αποφασισμένη να παίξει συντηρητικά και να μην ανοιχτεί, επενδύοντας και στον επαναληπτικό… Οι φιλοξενούμενοι πάντως με τη συμπλήρωση των πρώτων 30 λεπτών προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη διάθεση του Σκόκο, που στο 32ο λεπτό δοκίμασε το μακρινό σουτ, αλλά ο Αμπάρης μπλόκαρε χωρίς να ανησυχήσει ιδιαίτερα. Δύο λεπτά αργότερα και πάλι ο Αργεντίνος της ΑΕΚ απέφυγε εύκολα τον Βελάσκο και σέντραρε στο δεύτερο δοκάρι, εκεί που ο Μπέρνς ήταν τελείως αμαρκάριστος και έπιασε την κεφαλιά, στέλνοντας άουτ την μπάλα. Η απάντηση της λαρισινής ομάδας ήρθε δύο λεπτά αργότερα, όταν ο Κανόμπιο πήρε την μπάλα από αριστερά απέφυγε έναν αντίπαλο και από πλάγια θέση σούταρε δυνατά, χωρίς όμως να βρει στόχο.
Ήταν οφσάιντ
Τα πράγματα για την ΑΕΛ έγιναν ακόμη πιο  δύσκολα στο 37ο λεπτό. Τότε η ΑΕΚ κατάφερε να αλλάξει από δεξιά το παιχνίδι της προς τα αριστερά, χωρίς να βρει την παραμικρή αντίσταση (παντελής η απουσία της μεσαίας γραμμής), ο Σκόκο που έγινε κάτοχος της μπάλας σούταρε από διαγώνια θέση στο δεξί δοκάρι της εστίας του Αμπάρη και στην επαναφορά της μπάλας ο Μπλάνκο, την έστειλε στα δίχτυα της λαρισινής εστίας κάνοντας το 0-1. Ένα γκολ που επιτεύχθηκε από οριακή θέση, μιας και ο Αργεντίνος στράικερ, όπως φάνηκε τουλάχιστον στην επανάληψη, βρισκόταν έστω και μερικά εκατοστά πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό της ΑΕΛ. Γκολ που έδειξε να επηρεάζει τους παίκτες του Γιέρν Άντερσεν που τρία λεπτά αργότερα βρέθηκαν και πάλι σε δύσκολη θέση, όταν ο Σκόκο έγινε κάτοχος της μπάλας λίγο κάτω από τη μεσαία και δοκίμασε εκ νέου το δυνατό σουτ αλλά ο Αμπάρης ήταν σε ετοιμότητα και έδιωξε τη μπάλα σε κόρνερ. Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο και με την ΑΕΚ να προηγείται με 1-0 ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο, ένα σκορ που σίγουρα έκανε πιο δύσκολη την προσπάθεια της ΑΕΛ για πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.
Με μία αλλαγή
Ο Γιέρν Άντερσεν δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένος από την απόδοση της μεσαίας  του γραμμής και με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου έβγαλε από  τον αγωνιστικό χώρο τον Σάντερ Πούρι, βάζοντας στη θέση του τον Αλεκσάνταρ Σίμιτς, δίπλα κι αυτόν στον Ιγκλέσιας. Ο Σέρβος έδειξε να ξεκινά με μεγαλύτερη διάθεση έστω και σε μία άγνωστη γι’ αυτόν θέση και στο 49ο λεπτό έκανε την ατομική προσπάθεια και βρέθηκε έξω από την περιοχή. Είδε τον Μετίν να έρχεται από πίσω και του έδωσε τη μπάλα, ο Τούρκος μπήκε στην περιοχή και πάνω στο σουτ ο Μάκος του έβαλε την προβολή και απομάκρυνε τον κίνδυνο.
Όλα τελείωσαν
Και ενώ η  ΑΕΛ σε αυτή τη φάση δεν κατάφερε να γίνει απειλητική, στο 52ο η ΑΕΚ κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματά της σε μία εντελώς ακίνδυνη φάση. Η μπάλα έδειξε να ελέγχεται από τον Ιγκλέσιας που την έχασε όμως και την έκανε «δώρο» στον Λυμπερόπουλο. Αυτός την κατέβασε ωραία και την κατάλληλη στιγμή είδε τον Γεωργέα που πέρασε με ταχύτητα από δίπλα του και του έδωσε τη μπάλα, ο αμυντικός της ΑΕΚ με την ταχύτητά του κέρδισε τον Ταυλαρίδη και από κοντά νίκησε τον Αμπάρη, κάνοντας το 0-2 και βάζοντας τις βάσεις για την πρόκριση της ΑΕΚ.
Ούτε αυτό!!!
Η ΑΕΛ πάντως θα μπορούσε να ξαναμπεί στην αναμέτρηση αν ο Σταθόπουλος απλά σφύριζε αυτό που είδε όλο το γήπεδο, το απλωμένο δηλαδή χέρι του Μανωλά στο 58ο λεπτό, σε σουτ του Κολοβέτσιου (στη συνέχεια της φάσης ο Μπλάζεκ σούταρε ψηλά άουτ). Αν σε αυτό το λεπτό η λαρισινή ομάδα μείωνε το σκορ όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αλλά με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία… Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Άντερσεν έβγαλε τον Μετίν και έβαλε στη θέση του τον Μακίνουα, αλλά θεωρούμε ότι το πρόβλημα της λαρισινής ομάδας δεν ήταν στην επίθεση, αλλά στον τρόπο ανάπτυξής της και κυρίως η αδυναμία της να κάνει παιχνίδι είτε από τα πλάγια, είτε και από τον άξονα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη άγχωσε ακόμη περισσότερο την ΑΕΛ και έδωσε τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να παίξουν με το χρονόμετρο, να ροκανίσουν τον χρόνο και να περιμένουν το τελικό σφύριγμα του Σταθόπουλου, που άγνωστο για ποιον λόγο άρχισε να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο…
Η τελευταία  κίνηση
Ο Άντερσεν αιφνιδίασε με την τελευταία του αλλαγή μιας και έβαλε στον αγωνιστικό χώρο τον  Βενετίδη και έβγαλε τον Βελάσκο, μεταφέροντας στο δεξί άκρο της άμυνας τον Κατσιαρό, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα είχε τουλάχιστον από τη μία πτέρυγα τη δυνατότητα να αναπτυχθεί με τον πλάγιο αμυντικό του. Δυστυχώς όμως ότι και αν είχε στο μυαλό του ο Νορβηγός τεχνικός δεν μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση, που έγινε μη αναστρέψιμη στο 76ο λεπτό, όταν ο Τζεμπούρ με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Σκόκο διαμόρφωσε το 0-3 και υποχρέωσε την ΑΕΛ στην τρίτη της συνεχόμενη ήττα στο AEL FC ARENA. Μάλιστα το σκορ αυτό οδήγησε σε σειρά έντονων διαμαρτυριών τους Λαρισαίους φιλάθλους, που δεν μπορούσαν να βλέπουν μία ομάδα ανήμπορη να αντιδράσει στον αγωνιστικό χώρο. Με την ΑΕΛ να έχει πετάξει «λευκή πετσέτα» στον αγωνιστικό κύλησαν τα επόμενα λεπτά, ως και το 86ο λεπτό, όταν ο Λεονάρντο έκανε μία συρτή σέντρα, κανείς «βυσσινί» δεν πήγε στην μπάλα και ο Μανωλάς σαν σε προπόνηση έκανε το 0-4. Ένα σκορ που έφερε την έκρηξη στις κερκίδες και την είσοδο θερμόαιμων πίσω από το τέρμα του Σάχα, που πετούσαν μπάλες στον αγωνιστικό χώρο…
Λεπτό προς λεπτό

2’ Φάουλ του  Σκόκο, στην πλάτη του Κολοβέτσιου  πετάχτηκε ο Μανωλάς και έκανε  την κεφαλιά, χωρίς ιδιαίτερη  δύναμη για να μπλοκάρει χωρίς  να ανησυχήσει ο Αμπάρης.

23’ Σέντρα  του Τουμέρ, ο Κουζάν με κεφαλιά  βρήκε τον Μπλάζεκ που εκτός  περιοχής δοκίμασε το σουτ, χωρίς όμως ιδιαίτερη δύναμη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Σάχα να μπλοκάρει χωρίς πρόβλημα.

32’ Μακρινό  σουτ του Σκόκο, χωρίς δυσκολία  μπλόκαρε τη μπάλα ο Αμπάρης.

34’ Ατομική  ενέργεια του Σκόκο και σέντρα  στο δεύτερο δοκάρι, εκεί που ο αμαρκάριστος Μπέρνς με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα ψηλά πάνω από τα δοκάρια του Αμπάρη.

36’ Ωραία  ατομική ενέργεια του Κανόμπιο  και σουτ από πλάγια θέση, έστειλε  τη μπάλα πάνω από τα δοκάρια  της αντίπαλης εστίας.

37’ ΓΚΟΛ Η  ΑΕΚ άλλαξε ωραία τη μπάλα έξω από την περιοχή της ΑΕΛ, ο Σκόκο απέφυγε τον Βελάσκο και από διαγώνια θέση σούταρε στοπ δοκάρι της εστίας του Αμπάρη και ο επερχόμενος Μπλάνκο την έστειλε στα δίχτυα κάνοντας το 0-1

43’ Νέο δυνατό  σουτ του Σκόκο, ο Αμπάρης  σε ετοιμότητα έδιωξε τη μπάλα σε κόρνερ.

49’ Ωραία  ατομική ανάπτυξη της ΑΕΛ, ο  Σίμιτς βρήκε τον Τουμέρ, που  σούταρε μέσα από την περιοχή  αλλά η μπάλα κόντραρε στον  Μάκο και απομακρύνθηκε.

53’ ΓΚΟΛ Ο  Ιγκλέσιας λίγο έξω από την  περιοχή έχασε τη μπάλα και  έδωσε τη δυνατότητα στον Λυμπερόπουλο να γίνει κάτοχος της μπάλας και να βγάλει κάθετη μπαλιά στον Γεωργέα που μπαίνοντας στην περιοχή έκανε εύκολα το 0-2

58’ Ο Κολοβέτσιος  σούταρε δυνατά, η μπάλα χτύπησε  στο απλωμένο χέρι του Μανωλά, αλλά ο Σταθόπουλος δεν έδωσε την εσχάτη των ποινών!!!

76’ ΓΚΟΛ Κόρνερ  του Σκόκο, στο πρώτο δοκάρι, ο Τζεμπούρ πήρε την κεφαλιά  και έκανε το 0-3…

85’ ΓΚΟΛ Από  σέντρα του Λεονάρντο ο Μανωλάς  μόνος αμαρκάριστος, σαν σε προπόνηση  έκανε το 0-4
ΑΕΛ (Γ. Άντερσεν): Αμπάρης, Ταυλαρίδης, Κουζέν, Μετίν (63΄ Μακίνουα), Βελάσκο (72΄ Βενετίδης) , Κολοβέτσιος, Κανόμπιο, Πούρι (46΄ Πούρι), Ιγκλεσιας, Κατσιαρός, Μπλάζεκ

ΑΕΚ (Μ. Χιμένεθ): Σάχα, Καράμπελας, Μανωλάς, Δέλλας, Γεωργέας, Μάκος, Καφές, Σκόκο, Λυμπερόπουλος (73΄ Ντιοπ), Μπερνς (85΄ Λεονάρντο), Μπλάνκο (68΄ Τζιμπούρ).

ΠΗΓΗ:www.sportlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου