Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Κόουλμαν: «Θα παλέψουμε»

Η παρουσία του Κρις Κόουλμαν στην Λάρισα και το ελληνικό ποδόσφαιρο αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία πολυτέλεια.
Βρέθηκε σε μια εποχή όπου το Ελληνικό ποδόσφαιρο πάει από το κακό στο χειρότερο, η ΑΕΛ επί τετραμήνου δεν γνώριζε την κατηγορία στην οποία θα αγωνιστεί, η χώρα μας βρίσκεται σε τεράστια οικονομική κρίση και γενικά σε ανυποληψία, αλλά ο Ουαλός είναι εδώ, αποφασισμένος να παλέψει, να πετύχει.
Παραμένει πιστός σ’ αυτά που είπε από την πρώτη μέρα, γυρίζοντας την πλάτη στις «σειρήνες» και τις λίρες βέβαια, της Πόρτσμουθ.
Ο προπονητής της ΑΕΛ μίλησε για όλους και για όλα στην Θεσσαλία Τηλεόραση και μεταξύ άλλων τόνισε:
-Κύριε Κόουλμαν, πως είναι η ζωή σας στην Ελλάδα και την Λάρισα;
-Στην Ελλάδα βρίσκομαι τέσσερις μήνες, αλλά επί της ουσίας στη Λάρισα ζω τους δύο από αυτούς.
Πραγματικά ευχαριστιέμαι πολύ την ζωή της πόλης, ο κόσμος είναι πολύ θερμός… Άρχισα να συνηθίζω μέχρι και τον καφέ που όλοι πίνουν εδώ!!! Πραγματικά μου αρέσει η ζωή και η ατμόσφαιρα εδώ και τώρα πλέον ανυπομονώ να αρχίσει η σεζόν.
-Φαντάζομαι όμως ότι δεν διασκεδάζετε τα όσα γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο…
-Όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους νομίζω πως αυτή είναι μια νέα κατάσταση. Ειδικά όμως για μένα που προέρχομαι από μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο και η ομοσπονδία του, είναι πολλή οργανωμένο. Εκεί οι αποφάσεις παίρνονται γρήγορα, οι τιμωρίες για τους παραβάτες είναι άμεσες, όπως πρέπει να είναι.
Είμαι ξαφνιασμένος από όλα αυτά, όχι γιατί δεν ανεβήκαμε ως ομάδα στη super league, αλλά από την όλη κατάσταση.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελληνική ομοσπονδία και η super league δημιούργησαν όλο αυτό τι κακό γιατί άργησαν να αποφασίσουν. Είμαι πάρα πολύ οργισμένος, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα… δεν μπορούσαμε όλοι στην ομάδα να καταλάβουμε τι συμβαίνει…
Είναι πολύ δύσκολο ως προπονητής να χτίσεις, να προετοιμάσεις την ομάδα όταν δεν έχεις έναν στόχο.
Ο στόχος ήταν και μετά δεν ήταν η super league, ήταν και μετά δεν ήταν η football league, δεν ξέραμε!!! Αυτό ήταν εξοργιστικό…
- Μπορείς να δώσεις έναν τίτλο για όλα αυτά;
-Στην Αγγλία έχουμε μια έκφραση: «Λέμε Μίκυ Μάους», αυτό σημαίνει φαντασία, καρτούν, όχι αληθινό…
Όταν μιλάω με κόσμο στην Αγγλία, με ρωτάνε πως πάει η σαιζόν και τους λέω δεν υπάρχει σαιζόν, ότι έχουμε δώσει 17 φιλικά παιχνίδια και γελάνε, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό.
Είναι αστείο, δεν είναι σοβαρό.
Εμείς αυτούς τους τέσσερις μήνες μέσα στην ομάδα, τα κάναμε όλα σωστά. Οι παίκτες έδειξαν επαγγελματισμό, εντός και εκτός γηπέδου, αλλά η κατάσταση είναι εκτός λογικής.
Όχι μόνο για τους φίλους της ΑΕΛ, αλλά και για τους φίλους του ποδοσφαίρου γενικότερα, όταν βλέπουν αυτή την κατάσταση την βρίσκουν γελοία, κι εγώ το ίδιο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμβαίνει αυτό, δεν μπορώ να το πιστέψω.
-Πριν λίγο καιρό ζητήσατε μία ημερομηνία έναρξης. Η ομάδα θα είναι έτοιμη;
-Ο μεγάλος κίνδυνος για εμάς δεν είναι σωματικός, είναι ψυχολογικός. Τέσσερις μήνες προετοιμασίας είναι μεγάλο διάστημα. Αν θυμηθούμε τα φιλικά προετοιμασίας στα πρώτα 9-10 ματς η ομάδα σημείωνε πρόοδο, έπαιζε φανταστικά, αλλά στα τελευταία 4-5 αρχίσαμε να πέφτουμε. Καταλαβαίνω την ψυχολογία των παικτών.
Ήταν μεγάλη η περίοδος προετοιμασίας κι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, είναι να βρούμε και θα την βρούμε, την παλιά μας εικόνα. Ελπίζω από το πρώτο ματς, θα είναι μια μεγάλη σε διάρκεια σαιζόν, δεν θα εξαρτηθούν όλα από το πρώτο ματς, ακόμη κι αν χάσουμε. Και δεν τα βάζω όλα σ΄ένα παιχνίδι, γιατί ξέρω πως όλες οι αγωνιστικές θα είναι δύσκολες. Πρέπει να έχουμε υπομονή, πρέπει να βρούμε την «φόρμα» μας και την νοοτροπία μας, όπως ήμαστε λίγα ματς πριν και θα την βρούμε.
- Η football league είναι μια περίεργη κατηγορία. Πόσα γνωρίζετε γι’ αυτή;
-Από τις ομάδες που ξέρω και κυρίως από αυτές που αντιμετωπίσαμε κατάλαβα ότι προετοιμάζονται για να μας σταματήσουν. Δεν προετοιμάζονται για να μας νικήσουν, αλλά για να μην σκοράρουμε και να μην δημιουργήσουμε. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε υπομονή. Είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουμε ματς στα τελευταία 5 ή 10 λεπτά, αυτό δεν έχει καμία σημασία, οι τρείς βαθμοί έχουν. Όπως είδατε και στα φιλικά παίζουμε υπομονετικά, υπάρχει ελευθερία στο παιχνίδι μας, κάποιες στιγμές παίζουμε συναρπαστικό ποδόσφαιρο και πάντα δημιουργούμε ευκαιρίες, αυτά θα είναι σημαντικά στη football league.
Ξέρω πως δεν θα είναι εύκολα, όλοι λένε ότι δεν θα είναι εύκολο για εμάς κι εγώ το πάω παρακάτω και λέω, είναι αλήθεια, δεν θα είναι ούτε γι’ αυτούς εύκολο να παίζουν εναντίον μας.
Είμαι αισιόδοξος, είναι μια νέα πρόκληση κι αισιοδοξώ.
-Αποδέχεστε τον τίτλο του φαβορί;
-Πρέπει να τον αποδεχτούμε γιατί είμαστε μεγάλη ομάδα, η μεγαλύτερη στην κατηγορία, με μεγάλη ιστορία και τώρα με πολύ καλούς παίκτες.
Πιστεύουμε ότι έχουμε πολύ καλή ομάδα για την football league, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και εύκολο έργο.
-Ποιο θα είναι το δυνατό σημείο της ΑΕΛ;
-Το δυνατό σημείο κάθε ομάδας, κάθε επιτυχημένης ομάδας είναι η ομοιογένεια. Φυσικά πρέπει να έχεις καλούς παίκτες κι εμείς έχουμε, ειδικά γι’ αυτό το επίπεδο, αλλά αν δεν υπάρχει ομοιογένεια, αν δεν «διαβάζουμε όλοι το ίδιο βιβλίο», ξέχνα το. Δεν σημαίνουν τίποτα οι καλοί παίκτες, αν δεν νιώθουν μαζί, με σωστό συναίσθημα και νοοτροπία, δεν θα πετύχουμε.
Δεν περιμένω να πετύχουμε αν οι παίκτες δεν δουλέψουν ομαδικά και αυτό προσπαθώ να «περάσω» στην ομάδα από την αρχή. Είχαμε κάποια προβλήματα, αλλά ξεπεράστηκαν, αλλά ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, αν υπάρξει πρόβλημα με τον οποιονδήποτε, τότε αυτός θα μείνει εκτός ομάδας.
Οι οδηγίες είναι αυτές, οι κανόνες είναι αυτοί και οι παίκτες θα πρέπει να «κολλήσουν» μ’ αυτούς.
-Υπάρχει κάτι που σας κάνει να ανησυχείτε;
-Ως προπονητής σκέφτεσαι το ποδόσφαιρο και την ομάδα 24 ώρες το 24ωρο.  Μιλάω με τα παιδιά μου και κάνω πως τα ακούω, ενώ σκέφτομαι την ομάδα, τι πρέπει να κάνω στην προπόνηση….
Δεν φοβάμαι απέναντι σε όποια ομάδα και να παίζουμε, όποιον προπονητή και αν αντιμετωπίζω. Δεν φοβάμαι. Είναι ανησυχία για την καλύτερη προετοιμασία της ομάδας, να μην χάσω κάτι και αυτό μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό. Αν παίζεις και χάνεις σημαίνει ότι κάτι σου ξέφυγε. Αυτό είναι, ανησυχώ. Δεν φοβάμαι κάτι…
-Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα εδώ σε σχέση με αυτά που περιμένατε;
-Πόση ώρα έχουμε στην διάθεσή μας…;
Πάρα πολλές εκπλήξεις, θετικές και αρνητικές. Στα θετικά οι παίκτες που πήραμε στην ομάδα και το γεγονός πόσο γρήγορα ανταποκρίθηκαν σ’ αυτά που εγώ ζητούσα και το πόσο γρ’ηγορα έγιναν ομάδα.
Στα αρνητικά, η όλη κατάσταση με την διαφθορά. Δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση της διαφθοράς με τον αληθινό αθλητισμό. Δεν θα μπορούσα να συγχωρέσω κανέναν που έχασα ένα ματς για τα χρήματα, ούτε να συνεργαστώ μαζί του, ούτε καν να ζήσω στην ίδια πόλη μαζί του. Ούτε έναν διαιτητή που παίρνει χρήματα για να διαμορφώνει τις αποφάσεις του θα μπορούσα να συγχωρέσω…, δεν μπορώ.
Ο αθλητισμός, είναι αθλητισμός. Αυτό που έμαθα είναι ότι στον αθλητισμό είμαι εναντίον εσένα, έχεις και έχουμε την δυνατότητα και την ευκαιρία για τη νίκη. Αυτό είναι δίκαιο και έτσι πρέπει να είναι, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό.
-Μιλώντας για οργάνωση, πως είναι τα πράγματα στην ΑΕΛ στον τομέα αυτό;
-Η ομάδα πέρυσι άλλαξε τρεις προπονητές με διαφορετική φιλοσοφία μεταξύ τους. Από τότε που ήρθα προσπαθώ να περάσω την δική μου.
Είναι διαφορετικά τα πράγματα απ’ ότι στην Αγγλία, όπως και στην Ισπανία, τόσο στη φιλοσοφία των παικτών, όσο και στον τρόπο ζωής, αλλά παντού το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσεις μια ομάδα με ομοιογένεια και αρμονία.
-Πως βιώνετε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;
-Δεν την νιώθω στην ατμόσφαιρα. Νομίζω ότι η ατμόσφαιρα είναι φανταστική και μου αρέσει πάρα πολλή η ελληνική οικογένεια, που βλέπεις τον παππού, τον γιό και τα εγγόνια να βγαίνουν μαζί για φαγητό. Αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε τόσο στην Αγγλία.
Δεν νιώθω ότι οι άνθρωποι είναι στεναχωρημένοι λόγω της κρίσης. Όλοι ξέρουμε πως υπάρχει μεγάλη κρίση στην Ελλάδα, προφανώς υπάρχει σε όλο τον κόσμο, αλλά εδώ ιδιαίτερα.
Στο ποδόσφαιρο τώρα, στις ομάδες που ήμουν προπονητής είδα παίκτες να είναι πολυεκατομμυριούχοι. Εδώ τα μπάτζετ είναι μικρότερα γιατί το χρήμα στην Ελλάδα είναι διαφορετικό. Στην Ισπανία ήταν μεγαλύτερα και στην Αγγλία πολλή μεγαλύτερα μπάτζετ. Στην ΑΕΛ οι παίκτες μας δεν παίρνουν πολλά χρήματα, πληρώνονται σίγουρα καλά, αλλά όχι «τρελά». Μερικοί έχουν κάνει καριέρα και έχουν χρήματα, αλλά δεν πληρώθηκαν καλά τα προηγούμενα χρόνια και κάποιοι μικροί δεν πληρώθηκαν καθόλου. Είναι τονωτικό για μένα να βλέπω αυτούς τους παίκτες να παίζουν για το ποδόσφαιρο και όχι μόνο για τα χρήματα.
Είναι ωραίο, είδα και την άλλη πλευρά που έπαιζαν μόνο για τα λεφτά και δεν μου άρεσε.
-Πριν λίγες μέρες ο κος Πηλαδάκης αποκάλυψε πως είχατε πρόταση από την Πόρτσμουθ και την απορρίψατε.
-Ναι είχα επαφή με κάποια ομάδα από την Αγγλία αλλά δεν θα την ονοματήσω, αν και ο πρόεδρος το έκανε.
Όταν ήρθα στην ομάδα πριν τέσσερις μήνες είχα πει πως οι παίκτες που θα αποκτήσουμε θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που θα παίζουν στην ΑΕΛ και την ευχαριστούν γι’ αυτό. Αν εγώ έφευγα στους τέσσερις μήνες θα φαινόμουν υποκριτής και δεν είμαι.
Δεν έχω πρόθεση να φύγω από την ομάδα και να γυρίσω στην Αγγλία. Όταν φύγω, όποτε και να γίνει αυτό, θα ήθελα να δουλέψω σε άλλη χώρα της Ευρώπης γιατί μου αρέσει να γεμίζω εμπειρίες, να γνωρίζω νέες κουλτούρες.
-Αν γράφατε βιβλίο, τι τίτλο θα δίνατε σ’ αυτά που ζήσατε φέτος εδώ;
-Αν γράψω βιβλίο για την ζωή μου θα υπάρχει ένα κεφάλαιο, οκτώ σελίδες, για όσα έζησα πριν έρθω στη Λάρισα και το υπόλοιπο για τους τέσσερις μήνες στην Ελλάδα.
-Θα θέλατε να δώσετε μια υπόσχεση στους φιλάθλους της ΑΕΛ;
-Δεν μπορώ να υποσχεθώ επιτυχία, δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα κερδίσουμε το πρωτάθλημα, ούτε καν ότι θα ανέβουμε στη super league.
Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δώσω ότι καλύτερο μπορώ, ότι θα δώσω όλες μου τις γνώσεις, την καρδιά μου και την ψυχή μου στην δουλειά μου.
Θα δώσω τα πάντα στους παίκτες μου, να «χτίσω»μια καλή ομάδα, να δουλεύουμε επαγγελματικά και να προοδεύουμε κάθε μέρα.
Θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να είναι οι φίλαθλοί μας υπερήφανοι για την ομάδα τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου